Hlavní obsah

Median: Volby by vyhrála ČSSD, malé strany ztrácejí, komunisté posilují

Novinky, Jaroslav Soukup

Volby do Sněmovny by v dubnu vyhrála ČSSD se ziskem 35,7 procenta. Na druhém místě by se umístila ODS, kterou by volilo 32,2 procent lidí. Komunisté by získali 13 procent hlasů, lidovci 5,8 a zelení 3,4 procenta. Nejmenší strana končící vládní koalice by se tak nedostala do do Sněmovny. Vyplývá to z výzkumu agentury Median.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Volební model Medianu v dubnu 2009

Článek

Sociální demokraty by v dubnu podle průzkumu volilo téměř 36 procent rozhodnutých voličů, kteří by šli k volbám. ODS na druhém místě ztrácí tři a půl procentního bodu a volilo by jí 32,2 procenta lidí. Zatímco ČSSD oproti minulému šetření necelý procentní bod ztratila, občanští demokraté naopak o více než procentní bod posílili.

S odstupem by se ziskem 13 procent následovali komunisté.  Dále by se umístili lidovci, které by volilo 5,8 procent lidí. Zelení by dostali pouze 3,4 procenta a i s ohledem na dvouprocentní statistickou chybu by měli problémy dostat se do Sněmovny.

Ve srovnání s březnovým průzkumem obě nejmenší parlamentní strany ztratily.  Lidovci si pohoršili o 2,8 procentního bodu, zelení o pět desetin. Komunistům naopak podpora o více než 2,5 procentního bodu vzrostla.

Pokud by se volby konaly v dubnu, dorazilo by k urnám 61 procent oprávněných voličů, což je o tři procentní body méně, než tomu bylo u posledních voleb v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám