Hlavní obsah

Českem se šíří včelí mor v největší míře od konce války

Rozšíření moru včelího plodu v Česku je v současné době největší od druhé světové války. Podle tajemník Českého svazu včelařů Miloslava Peroutky přesto nehrozí, že by se v důsledku nákazy výrazněji snížila tuzemská produkce medu, lokálně by však nedostatek včel mohli pocítit zemědělci či sadaři. Současný výskyt moru se zdaleka nedá srovnávat s epidemií parazitní nákazy varroáza, při níž loni v zimě pomřela až třetina včel, uvedl Peroutka.

Článek

"Včelstva napadená morem včelího plodu se musí likvidovat spálením, rovněž tak všechen hořlavý materiál. Léčba antibiotiky v ČR je zakázána. Vakcína proti tomuto onemocnění neexistuje," uvedl Karel Vondrka ze Státní veterinární správy ČR (SVS ČR).

Do konce dubna bylo dle jeho zpráv zaznamenáno 25 nových ohnisek. Obzvláště vysoký výskyt byl pozorován na Pardubicku, kde bylo evidováno 16 nových ohnisek.

V regionech, kde je rozšíření nemoci výrazné, mezi něž podle Peroutky kromě Pardubického kraje patří například také Olomoucký kraj, by však mohli úbytek včel pocítit tamní sadaři. "Tam by se nedostatek včel mohl projevit v nedostatečném opylení," podotkl.

Krajská veterinární správa v Olomouckém kraji již nařídila zlikvidovat chovy, úly a další vybavení prvním 13 včelařům z regionu. Celkový počet nakažených včelstev může být vyšší, prohlídky a kontroly vzorků, u nichž veterináři vyslovili podezření z nákazy, dosud neskončily. Veterináři v kraji letos vytipovali 122 míst, kde by mohla hrozit nákaza, což je zhruba o polovinu více než loni.

Příčinu většího počtu zjištěných výskytů choroby vidí Peroutka i Vondrka ve zintenzivnění kontrol v posledních dvou až třech letech. Na rozšiřování choroby se projevil také zvýšený dovoz medu ze zahraničí v posledním desetiletí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám