Hlavní obsah

Děti do šesti let nemusí mít v pasech otisky prstů, rodná čísla v OP zůstanou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože některé země Evropské unie stanovují, že otisky prstů musí mít děti v cestovních pasech již od tří let, čeští poslanci schválili zavést tuto povinnost až pro děti ve věku šesti let. Jednotný předpis EU v tomto ohledu neexistuje. O vládním návrhu zákona budou jednat senátoři. Poslanci také ve středu poslali do Senátu novelu o povinných údajích v občanských průkazech. Rodná čísla mezi nimi zřejmě zůstanou.

Článek

Zákon o certifikaci veřejných dokladů s biometrickými údaji začne platit ode dne vyhlášení. Podle dosluhujícího ministra vnitra Ivana Langera (ODS) však zákon neumožní vytvoření databáze pořizovaných biometrických údajů. Právě naopak má vést ke zvýšení ochrany i bezpečnosti samotných cestovních pasů.

Díky otiskům prstů se bude snáze předcházet případnému zneužití cestovního dokladu. Evropské předpisy do budoucna také počítají se zavedením biometrických údajů do pobytových karet cizinců. Navrhovaná pravidla jsou proto obecná a mají se týkat všech typů dokladů s biometrickými údaji, byť se nyní týkají jen pasů, aby nebylo nutné předkládat dílčí novely, informoval ministr.

Rodné číslo z OP na návrh KSČM nezmizí

Sněmovna na návrh vlády projednala v závěrečném čtení novelu o povinných údajích v občanských průkazech. Vláda přišla s návrhem, aby se na nových občanských průkazech již neuváděla některá data jako rodné číslo, údaje o bydlišti nebo o rodinném stavu.

Sněmovna ve středu ale na návrh poslankyně KSČM Milady Halíkové rozhodla, že rodná čísla v OP zůstanou. 

Příliš velké využívání rodných čísel, která obsahují údaje o věku a pohlaví, je trnem v oku ochráncům soukromí. Vládní návrh má počet údajů v občanských průkazech omezit v rámci souboru změn dvou stovek zákonů, které souvisejí se vznikem čtyř základních informačních registrů. Právě v těchto registrech budou data obsažena a přístupná jen oprávněným osobám.

Podle zpravodaje k zákonu poslance Jaroslava Krupky (ODS) je rodné číslo kromě jiného částečně diskriminační, protože se v něm uvádějí základní údaje o pohlaví a věku. Navíc je to údaj, který je specifický pouze pro Českou republiku.  

FOTO: mvcr.cz

Díky zrušení údajů o bydlišti a stavu by například lidé nemuseli vyměňovat celý průkaz. Mělo by v nich ale zůstat jméno, příjmení, pohlaví, státní občanství, datum, místo a okres narození, fotografie a podpis držitele. Průkazy budou moci obsahovat vybrané údaje i v kontaktním elektronickém čipu, pokud jím budou opatřeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám