Hlavní obsah

Středočeské lékárny dávají třicetikorunové slevy

Právo, Radek Plavecký

Ve čtyřech nemocničních lékárnách Středočeského kraje už lidé dostávají slevu 30 korun, aby nemuseli platit regulační poplatky. Nemocnice v Mladé Boleslavi, Kladně, Benešově, v Kolíně a Příbrami podle pokynů vedení kraje dávají slevu na recept v případech, kdy doplatky za léky nepřevyšují 30 korun. Pak pacient doplatí jen cenu léku. V případě, že je cena vyšší než 30 korun, nemusí se poplatek hradit ze zákona.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Středočeský kraj zavádí slevy na poplatky

Článek

"Nemocnice poskytují slevy jako obchodní společnosti. Souvislost mezi dotacemi kraje na provoz nemocnic a slevami není žádná. Nikdo nás z toho nemůže nařknout,“ hájil novou cestu, jak obejít zákon o regulačních poplatcích, hejtman David Rath (ČSSD), který před časem tvrdil, že dotace by se mohly nemocnicím navýšit právě o sumu, kterou ztratí při poskytování slev.

Nyní toto spojení odmítá. "Pokud peníze v krajské pokladně zbudou, pak bychom je mohli na dotace nemocnicím schválit, ale nesouvisí to se slevami,“ řekl na pondělní tiskové konferenci Rath.

Na systém slev Středočeský kraj přistoupil poté, co na počátku dubna vydal pražský městský soud zákaz, kterým kraji zakázal poskytování darů, jimiž se lidem kompenzovaly regulační poplatky. Tento dar ale dál může kraj dávat pacientům při ošetření či hospitalizaci ve středočeských nemocnicích. Zákaz se vztahuje jen na lékárny.

Soukromé lékárny totiž podaly žalobu na kraj kvůli nekalé soutěži. Za nevybírání poplatků za ošetření trestají pojišťovny. Zatím pojišťovna ministerstva vnitra dala pokutu nemocnici v Kolíně, Kladně a Mladé Boleslavi. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám