Hlavní obsah

Velká koalice nebo vláda s KSČM? To raději odejdu z politiky, řekl Topolánek

Novinky, Luděk Fiala
Praha
Aktualizováno

Pokud by se po volbách dostaly do Sněmovny pouze tři politické strany - ČSSD, KSČM a ODS - a ODS by volby prohrála, pak by premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) opustil politiku. Uvedl to v neděli v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. V takové situaci by totiž byly zřejmě možné pouze dvě varianty vlády, buď velká koalice ČSSD a ODS nebo kabinet s účastí komunistů, obě jsou pro Topolánka nepřijatelné.

Foto: Archiv Právo, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

"Moje role v politice by skončila," řekl Topolánek k variantě, že by se doSněmovny dostaly jen dvě levicové strany (ČSSD a KSČM) a středopravicová ODS, která by nedosáhla dostatečný počet hlasů. Přijatelná by prý pro Topolánka nebyla otevřená ani tichá velká koalice se sociálními demokraty.

Fischera dál podporujeme, bylo to nedorozumění

Topolánek v pořadu také prohlásil  prohlásil, že ODS, ČSSD i SZ nadále podporují projekt vlády designovaného premiéra Jan Fischera. Spor o jména kandidátů na některé ministry byl podle Topolánka nedorozumění a strany předloží Fischerovi během neděle a pondělí nové nominace. Post ministra pro lidská práva zůstane i ve Fischerově kabinetu zachován.

Předsedové ODS, ČSSD i Strany zelených ve čtvrtek Fischera kritizovali za to, že navrhl své kandidáty na post ministra financí, průmyslu a obchodu a spravedlnosti. Se svou vládní sestavou poté o den později seznámil i prezidenta Václava Klause.

"To, že Jan Fischer nechce být kašpárkem vedeným politickými stranami, je jasné," řekl k tomu Topolánek s tím, že spor považuje za nedorozumění. "Je lepší komunikovat napřímo, ne přes média," dodal Topolánek s tím, že při nedělním dopoledním jednání v Hrzánském paláci se s Fischerem dohodl na kompromisu velmi rychle. [celá zpráva]

Nic osobního, ale Míl je mrtvá nominace, řekl Topolánek

Odstupující premiér zároveň upozornil, že podle dohody tří stran mají být kandidáti navrženi právě politickými stranami. "Premiér Fischer není čtvrtá strana té dohody, je výsledkem té dohody," řekl Topolánek.

V té souvislosti komentoval například Fischerův návrh nominovat na ministra financí předsedu Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla. "To není nic osobního proti panu Mílovi. On má vyhraněné názory, se kterými ČSSD určitě nebude souhlasit, takže je to mrtvá nominace," řekl Topolánek.

Topolánek dále uvedl, že statistika Jana Fischera nenavrhl do čela takzvané úřednické vlády on, ale jeho kolega. Na otázku, zda jím byl Petr Nečas, odmítl odpovědět.

Klaus ODS nepotřebuje

Prezident Václav Klaus už nepotřebuje ODS, po svém druhém mandátu už totiž nemůže být znovu zvolen do čela země. Podle premiéra v demisi a šéfa ODS Mirka Topolánka to je možná důvod, proč se Klaus vzdal funkce čestného předsedy strany a distancuje se od jejího současného vedení. Topolánek v České televizi dodal, že Klausovy názory a postoje ODS se dlouhodobě liší zejména v zahraniční politice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám