Hlavní obsah

Z Mexika přiletěli češí turisté, jeden skončil v nemocnici, šest v karanténě

Právo, Novinky, Lukáš Bek, Tomáš Holý
Aktualizováno

Na pražském ruzyňském letišti v neděli dopoledne přistál letoun Českých aerolinií, který přivezl z mexického Cancúnu dvě stovky Čechů. Je to první přímý let, který dorazil z Mexika od té doby, co v zemi vypukla epidemie smrtící prasečí chřipky. Lékaři po prohlédnutí všech cestující poslali jednoho člověka s teplotou do FN Bulovka, dalších šest osob zamířilo domů, kde zůstanou v karanténě.

Článek

Stroj přistál na letišti po půl desáté dopoledne a podle redaktora deníku Právo, který byl na palubě, nikdo z cestujících netušil, co je bude přesně čekat. Na letišti byli prý cestující rozděleni do skupinek a vstříc jim vyšli lékaři. Ti měli připraveni termovize.

"Jedna paní měla podle tohoto měření na dálku zřejmě zvýšenou teplotu, proto ji přesunuli do lékařského stanu na letišti," popsal redaktor. Většina cestujících prošla bez problémů, přesto dostali pokyny, že kdyby se jejich zdravotní stav během následujících sedmi dnů zhoršil, mají vyhledat lékaře.

"Po prohlídce nás převáží po letišti a budou nám dezinfikovat zavazadla," dodal redaktor.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Čeští lékaři kontrolovali pasažéry hned po výstupu z letadla.

:. Čeští lékaři kontrolovali pasažéry hned po výstupu z letadla. FOTO: Michaela Říhová, Právo

Kontroly již před odletem

Jednu prohlídku absolvovali Češi již v Mexiku. Na tamním letišti dostali dokonce dotazníky, ve kterých měli uvést, jak se cítí.

„Nikdo nemá roušku. Mají je zde jen cizinci a doktoři,“ popsal. Na palubě stroje ČSA bylo celkem 196 cestujících cestovní kanceláře Exim Tours. Všichni byli na pobytu v Cancúnu, tedy v oblasti, kde zatím virus prasečí chřipky nebyl prokázán.

Obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný Novinkám řekl, že letoun vyrazil do ČR v sobotu kolem půl jedenácté v noci. „Delegátka nehlásila žádné zdravotní problémy, nikdo nevyhledal v Mexiku lékaře,“ potvrdil tak předpoklad, že nikdo z Čechů by neměl být nakažen.

Foto: Michaela Říhová, Právo

V letadle měli pasažéři při letu z bezpečnostních důvodů nasazené roušky.

:. V letadle měli pasažéři při letu z bezpečnostních důvodů nasazené roušky. FOTO: Michaela Říhová, Právo

Podle ministerstva zdravotnictví bylo do soboty v tuzemsku evidováno 41 osob, které vyhledaly vyšetření kvůli respiračním obtížím. Ve 14 případech byla prasečí chřipka vyloučena.

Prasečí chřipka se nadále šíří po celém světě

Smrtelný virus se rychle šíří do nových zemí. V sobotu byl první případ zaznamenán například i v Kostarice. Ve Velké Británi byl potvrzen případ přenosu mezi lidmi. [celá zpráva]

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Reklama

Související články

Prasečí chřipka nově v Asii a v Dánsku

První výskyt takzvané prasečí chřipky v pátek ohlásily Hongkong a Dánsko. V případě Hongkongu jde o první potvrzenou nákazu v Asii. Podle místních úřadů je ale...

Výběr článků

Načítám