Hlavní obsah

Neonacistická mládež bude v Česku vydávat noviny

Sdružení Dělnická mládež, mládežnická odnož ultrapravicové Dělnické strany (DS), začne od letošního června vydávat noviny. Periodikum ponese stejný název jako neregistrované neonacistické hnutí Národní odpor. Ochrannou známku se Dělnické mládeži podařilo zaregistrovat u ministerstva kultury. Zhruba třem desítkám přívrženců to sobotu na mítinku Dělnické strany v Plzni řekl předseda sdružení Martin Zbela.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

Noviny budou vycházet zatím čtvrtletně, postupně měsíčně a mají být periodikem pro mladé. Podle sdružení dokazuje registrace z ministerstva to, že slova "národní odpor" nejsou v ČR zakázána a jejich vyřčení není trestné.

Ministerstvo kultury se k záležitosti registrace tiskoviny Dělnické mládeže podle mluvčího Jana Cieslara v současné době nemůže vyjádřit. "V tuto chvíli nemám přístup do registru, kde bych mohl tuto informaci ověřit. Příslušné úřednice k poskytnutí registru budou k dispozici až v pondělí," řekl.

V databázi periodického tisku na internetových stránkách ministerstva je uvedeno, že Dělnická mládež z Prahy 6 si periodikum s názvem Národní odpor zaregistrovala 8. dubna 2009.

"Chtěli jsme tímto ukázat, že ani ministerstvo kultury nemá problém zaregistrovat tato slova. Nelze tolerovat skutečnost, že někdo vydedukuje, že Národní odpor je neonacistická organizace, ačkoliv tato organizace ani není registrovaná," uvedl Zbela. Podle něj tak ani není možné, aby byl někdo za tato slova trestně stíhán a slova byla brána jako zástupný symbol neonacismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám