Hlavní obsah

Národní strana zrušila svůj prvomájový pochod v Praze

Praha

Nacionalistická a radikálně pravicová Národní strana odvolala svou prvomájovou akci, kterou plánovala u hlavního vstupu na pražské Výstaviště. Uvedla to ve čtvrtek v prohlášení předsedkyně strany Petra Edelmannová. Rozhodla se tak prý proto, aby nebyla Národní strana spojována s neonacisty, kteří svolali demonstraci do Brna, a s jejich případnými násilnostmi.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Příznivci Národní strany

Článek

Centrem Brna by mělo v pátek projít tisíc příznivců krajně pravicové Dělnické strany a uskupení Svobodná mládež Brno. Na akci zve také neonacistický Národní odpor, jehož prvomájovou demonstraci v Brně musela policie před dvěma lety rozehnat.

"Budeme se místo toho věnovat přípravě kampaně pro volby do Evropského parlamentu a vylepování volebních plakátů," dodala předsedkyně.

Přestože Národní strana kandiduje do Evropského parlamentu, striktně odmítá členství v Evropské unii, kterou považuje za největší nebezpečí pro občanské svobody od dob zániku Sovětského svazu, a požaduje okamžité vystoupení České republiky z této instituce.

Národní strana je neparlamentní, na české politické scéně působí od roku 2002. Strana dlouhodobě vystupuje proti Evropské unii či přistěhovalcům. Podle informací na jejích internetových stránkách se také vyhraňuje proti islamistům. Strana se rovněž hlásí ke kontroverzním internetovým stránkám chceteje.cz, které jsou zaměřeny proti imigrantům.

Reklama

Výběr článků

Načítám