Hlavní obsah

Unikátní nemocnice v Orlických horách může bojovat s prasečí chřipkou

Novinky, Vladimír Michna

V Těchoníně v Orlických horách se nachází unikátní zdravotnické zařízení, které nemá obdoby v celé ČR ani ve střední Evropě. Jedná se o Centrum biologické ochrany Armády České republiky (AČR) a slouží k zabezpečení biologické ochrany. Centrum je připraveno zabývat se i případným příchodem prasečí chřipky.

Článek

Jeho služeb v případě krize mohou využívat nejen vojáci, ale také civilisté. "Jedná se o specializované pracoviště, které je primárně určeno pro potřeby AČR. V případě krizové situace by centrum mohlo být využito ve prospěch Integrovaného záchranného systému,“ řekla Novinkám Monika Machtová z ministerstva obrany.

Lůžková kapacita tohoto zařízení může být až 40 osob. Cílem zařízení je ochrana země před biologickými hrozbami. Úkolem střediska je izolace nositelů nebezpečných nákaz, léčba zasažených osob a biologický výzkum, uvedla Machtová.

Součástí Centra biologické ochrany Těchonín je specializovaná infekční nemocnice pro izolaci a léčení osob se zvláště nebezpečnými a exotickými infekcemi.

Zařízení je součástí záchranného systému ČR a je zapojeno do systému biologické ochrany v rámci NATO.

Původně objekt sloužil armádám Varšavské smlouvy

Objekt v Těchoníně na Orlickoústecku byl před rokem 1990 přísně utajován, neboť od roku 1971 zde fungovaly výzkumné mikrobiologické laboratoře s vysokým stupněm biologické ochrany jako speciální pracoviště pro potřeby bývalé Československé lidové armády a armád států Varšavské smlouvy, uvádí webové stránky ministerstva obrany.

Řešila se zde především problematika zdravotnické ochrany proti bojovým biologickým prostředkům a aktuální otázky protiepidemického zabezpečení vojsk. V roce 1990 byly práce v hlavní části zařízení zastaveny.

Význam objektů v Těchoníně opět vzrostl po 11. září 2001, kdy byla přijata opatření k zahájení výstavby systému biologické ochrany Armády České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám