Hlavní obsah

Čunek vytáhl proti novele energetického zákona, prý jde na ruku distributorům

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Šéf lidovců Jiří Čunek se pustil do kritiky novely energetického zákona. Čunkovi v zákoně vadí pasáž, která dává distribučním společnostem možnost odpojit od sítě zákazníka, který má poškozený elektroměr, až do doby, než bude uhrazena případná vzniklá škoda. Podle Čunka jde novela na ruku distribučním společnostem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek

Článek

"Jsem pobouřen tím, jakým způsobem chtějí distributoři elektřiny zacházet se zákazníky," uvedl Čunek s tím, že se jedná o cca 4 milióny domácností a samozřejmě podnikatelů. "Současný stav, kdy je provozovatel distribuční soustavy povinen obnovit dodávku elektřiny bezprostředně po odstranění příčin, které vedly k jejímu omezení nebo přerušení považuji za naprosto vyhovující,“ řekl Čunek.

Navrhovaná novela podle Čunka v praxi znamená, že pokud bude elektroměr, který zákazník nevlastní a který musí být veřejně přístupný, poškozen, a to jakkoliv a bez ohledu na to, komu ku prospěchu, bude zákazník nucen pod pohrůžkou znovunepřipojení k elektrické soustavě zaplatit škodu.  

Podle lidoveckého předsedy by schválení takového návrhu odporovalo směrnici Evropského parlamentu, která hovoří o ochraně spotřebitelů. Čunek proto oznámil, že se zasadí o to, aby inkriminovaná pasáž byla z novely energetického zákona vypuštěna.

Před časem lidovci oznámili, že jedním z receptů na zmírnění dopadu hospodářské krize by mohlo být snížení cen elektřiny. Čunek tento návrh prezentoval na setkání s designovaným premiérem Janem Fischerem. Další strany označily tento návrh za populistický a nereálný, neboť by podle nich došlo k narušení volného trhu s energiemi, což je v rámci EU neakceptovatelné. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám