Hlavní obsah

Zelení hrozí bojkotem nové vlády. Do toho mě netahejte, vzkázal Fischer

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda Strany zelených (SZ) Martin Bursík pohrozil, že pokud si strany neujasní nominace jednotlivých ministrů, nemusela by se na sestavování kabinetu premiéra Jana Fischera SZ podílet. Zelení požádali o schůzku předsedů stran, na níž by měla být otázka duplicitních nominací vyjasněna. Premiér Jan Fischer však takovouto schůzku odmítl s tím, že dohodnout se musí politici.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda SZ Martin Bursík

Článek

Fischer k Bursíkově požadavku na svolání schůzky prostřednictvím mluvčího vzkázal, že "jsou to politici, kteří by měli dospět ke vzájemné dohodě". Schůzku proto iniciovat nehodlá.

Bursík řekl, že zelení chtějí nominovat minimálně dva kandidáty na ministry. Na ministerstva školství a kultury přitom existuje několik nominací. Jednání jsou podle nich navíc netransparentní. Ve hře jsou podle Bursíka možná i skryté nominace lidovců, kteří však od dohody o vládě oficiálně odstoupili.

Pokud by nedošlo k vyjasnění nominací, jsou zelení připraveni odstoupit od jednání a nehlasovat pro vyslovení důvěry vládě. Bursík řekl, že dokud nebude mít premiér Fischer potvrzen seznam s nominacemi, neměl by s ním chodit za prezidentem Václavem Klausem.

To, že účast zelených při sestavování vlády není zdaleka hotovou věcí, naznačil Bursík i v rozhovoru pro čtvrteční Právo. Pozastavil se především nad kádrováním jednotlivých zelených kandidátů, což zopakoval i ve čtvrtek dopoledne.

Paroubek: nenecháme se vydírat

Na Bursíkův požadavek vzápětí reagoval šéf ČSSD Jiří Paroubek. O "Bursíkových zelených" řekl, že se vydali cestou lidovců Jiřího Čunka a pozastavil se nad tím, že požadují trojici ministrů, když mají pouze čtyři poslance. Bursík by měl podle Paroubka přestat ostatní strany vydírat.

Paroubek řekl, že ministerstva školství a kultury byla původně vyhrazena pro kandidáty lidovců a není proto důvod, aby se o jejich nominace postarali zelení. Paroubek řekl, že zeleným by měly vzhledem k jejich vlivu stačit nominace pro resort životního prostředí a zmocněnce pro lidská práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám