Hlavní obsah

Zájem o české předsednictví ochabl, na akce téměř nikdo nejezdí

Novinky, ČTK, Jaroslav Soukup
Litoměřice

Neformální setkání ministrů dopravy, které ve středu začalo v Litoměřicích, nepřímo potvrdilo, že zájem o české předsednictví radě EU opadá. Poté, co na jednání ministrů pro regionální rozvoj, které se uskutečnilo minulý týden v Mariánských Lázních, dorazilo pouze sedm šéfů rezortů, do Litoměřic přijelo ministrů 11. Zbylé státy evropské sedmadvacítky zastupují pouze náměstci či státní tajemníci.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Český premiér v demisi Mirek Topolánek a předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

"To číslo (počet ministrů) samozřejmě není obvyklé. Čekali jsme, že přijede méně ministrů, protože zájem o české předsednictví po tom, co vláda padla, velmi ochabl," řekl Bendl novinářům ještě před začátkem jednání, které má být věnováno především inteligentním dopravním systémům, jako jsou kamerové či mýtné systémy.

Česká republika bude v nadcházejících týdnech pořádat ještě několik summitů, nicméně již nyní diplomaté předpokládají, že účast na jinak prestižních a dobře obsazených setkáních bude pádem vlády poznamenána.

Zájem o české předsednictví po tom, co vláda padla, velmi ochabl.
ministr dopravy Petr Bendl

"Budeme apelovat na kolegy, aby do Prahy dojeli, ale domnívám se, že bude velká nechuť speciálně u francouzského prezidenta," řekl před časem premiér Mirek Topolánek s tím, že české předsednictví ztratilo s pádem vlády sílu i kredit.

Čeští diplomaté, s nimiž ČTK hovořila, sice upozorňují, že zájem o neformální ministerské schůzky je menší celkově, ale "česká čísla" jsou podprůměrná. Například neformálního zasedání ministrů pro regionální rozvoj za francouzského předsednictví v loňském roce se účastnilo jen 12 ministrů, ale pořád je to více než sedm v Mariánských Lázních.

"Je to také důsledkem toho, co předvádíme my. To znamená, že všichni v Evropě vědí, že mluví s vládou, která už je v demisi," řekl k nízké účasti na mariánskolázeňském summitu ministr pro místní rozvoj Cyril Svoboda. 

Ze snížení prestiže a kredibility českého předsednictví viní nynější vláda sociální demokraty, kteří spolu s komunisty a několika bývalými koaličními poslanci vyslovili v březnu kabinetu nedůvěru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám