Hlavní obsah

Lékaři v Plzni a Ostravě testují další Čechy na prasečí chřipku

Právo, ČTK, her, kij
Plzeň
Aktualizováno

Lékaři v Plzni a v Ostravě testují další Čechy na vir tzv. prasečí chřipky. Muž, který se vrátil z Mexika, však podle mluvčí plzeňské fakultní nemocnice Renaty Jenšíkové, prasečí chřipku s největší pravděpodobností nemá. Další pacient v Ostravě raději podstoupil testy, protože po návratu z Ameriky se u něj ukázaly některé příznaky. Lékaři jeho stav vyhodnotí do 48 hodin.

Článek

"Ten člověk se necítil úplně dobře, neměl sice vysoké horečky, ale některé příznaky pro normální chřipku. Navštívil proto raději svého lékaře," popsal ředitel plzeňských hygieniků Přemysl Tomašuk.

S velkou pravděpodobností hraničící s jistotou se o výskyt obávané prasečí chřipky nejedná, případ byl nahlášen hlavnímu hygienikovi ČR Michaelu Vítovi.

"Pravdou je, že v minulých dnech přišel do nemocnice poté, co se vrátil z Mexika. Uváděl, že během letu z Mexika měl mírnou teplotu, což bývá ale v takových případech v rámci zátěže a změny časových pásem zcela běžné. Nebyl ani hospitalizován a v nemocnici mu byly pouze odebrány vzorky ke zkoumání,“ uvedla pro Právo Jenšíková.

Krajská epidemiologická komise ve středu jedná o opatřeních v případě, že by se prasečí chřipka u nás vyskytla.

Vir testují i v Ostravě

Rovněž ostravská fakultní nemocnice provedla první test u pacienta na možnou přítomnost viru prasečí chřipky. Muž se zdravotnickému zařízení sám přihlásil po návratu z Ameriky. Podle mluvčího nemocnice Tomáše Oborného není důvod k panice, jde pouze o preventivní vyšetření na vyloučení přítomnosti viru prasečí chřipky.

„Mohu potvrdit, že se nám tento týden přihlásil člověk, který pobýval v rizikové oblasti a má příznaky horečnatého onemocnění. Proto jsme u tohoto pacienta provedli testy na vyloučení přítomnosti viru, dělá se to z preventivních důvodů. Výsledky testu by mohly být pravděpodobně známy do 48 hodin,“ uvedl Oborný.

Podle informací Práva jsou příznaky horečnatých onemocnění u cestovatelů běžné, proto lze předpokládat rovněž možnost jiné exotické nemoci.

V Česku zatím lékaři prošetřovali tři případy, všechny v Praze, ani u jednoho z pacientů, kteří přicestovali z Mexika a byli nachlazení, se vir nepotvrdil.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám