Hlavní obsah

Dům ve Vítkově čeká demolice

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov

Zbytky vypáleného domku ve Vítkově na Opavsku, na který zaútočili předminulou sobotu žháři, budou strženy. V úterý si byl místo prohlédnout statik, který jako jediné řešení stavu určil demolici. Informoval o tom starosta Vítkova Pavel Smolka. Dodal, že stavební úřad v nejbližších dnech demolici nařídí s největší pravděpodobnosti městu, přestože jde o soukromý majetek.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Odklízení následků požáru ve Vítkově

Článek

"Hrozí tady nebezpečí z prodlení. Dům před několika týdny zdědilo šest občanů Německa, kteří nevědí o tom, co se stalo. V domku například hrozí zřícení stropů, mohlo by to ohrozit zvědavce, kteří by tam chodili,“ řekl starosta.

Podle jeho odhadu by náklady na stržení zdiva měly činit zhruba deset až dvacet tisíc korun. "Nebudeme do toho dávat více peněz, než je nutné. Takže se ten dům strhne a hromada sutin se pravděpodobně nechá na místě,“ řekl s tím, že náklady pak bude město vymáhat po vlastnících.

"Připravujeme jim neformální dopis, ve kterém je budeme informovat o situaci. Další dopis úředního charakteru dostanou ze stavebního úřadu, kde budou poučeni o svých povinnostech,“ dodal starosta. Jako jedno z možných řešení situace starosta vidí dohodu s majiteli, že by po nich město nevymáhalo náklady na demolici výměnou za to, že městu připadne pozemek.

"Je to ale na dlouhé lokte, počítám, že ta komunikace s vlastníky může zabrat několik měsíců,“ řekl starosta. Nicméně dodal, že by na to vlastníci mohli přistoupit, protože cena domu před požárem nebyla podle něj vyšší než sto tisíc korun a také pozemek, který stojí ve stavu vedle hlavní ceny, nemá vysokou hodnotu.

Dobrovolná sbírka už přesáhla 100 tisíc 

Požár ve Vítkově způsobili dosud neznámí pachatelé, kteří do domku obývaného romskou rodinou vhodili tři zápalné láhve s benzínem. Plameny vážně zranily dvouletou holčičku, která už deset dní bojuje o život v ostravské nemocnici, a také oba její rodiče. Kvůli velké vlně solidarity město koncem minulého týdne zřídilo speciální účet, na který mohou dárci posílat finanční příspěvky pro rodinu.

Zatímco v pondělí bylo na účtu 60 tisíc, v úterý už to bylo přes sto tisíc korun. "Pokud peníze budou přibývat takovým tempem, možná bude bytová situace té postižené rodiny brzo vyřešená,“ dodal starosta s tím, že Romové stále provizorně bydlí v azylové ubytovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám