Hlavní obsah

Tři čeští turisté v Mexiku prasečí chřipku nedostali, potvrdily testy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Všichni tři čeští cestovatelé z Mexika, kteří byli vyšetřeni v pražských nemocnicích kvůli podezření na nákazu prasečí chřipkou, jsou v pořádku. Vyšetření vzorků v Národní referenční laboratoři potvrdilo negativní nález. Novinářům to v úterý řekl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Foto: Ho, Reuters

Dokotor Terrence Tumpey z amerického centra pro infekční onemocnění rozebírá vzorky pro zjištění prasečí chřipky. Ilustrační foto

Článek

Nákazu u pacienta, který byl ošetřen v pražské nemocnici v Motole, už také vyloučila na základě výsledků testů mluvčí zdravotnického zařízení Eva Jurinová. Potvrdil se tak předpoklad přednostky infekční kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Vilmy Marešové, která nákazu zpochybňovala už dopoledne.

"Jistotu budeme mít, až dostaneme výsledky testů od národní referenční laboratoře, ale jejich příznaky neodpovídají prasečí chřipce. Je tedy velmi málo pravděpodobné, že by měli prasečí chřipku. Nemůžu ale nic říci dopředu, nemám křišťálovou kouli, musíme vyčkat výsledků," řekla dopoledne Marešová.

V ČR se objevili tři lidé, které laboratoře na podezření šetřily. Podle Marešové měli příznaky běžného onemocnění dýchacích cest. "Příznakem je celková intoxikace, vysoká horečka, obvykle ne rýma. Začíná to bolestí kloubů, svalů, je obrovská únavnost, až pak za 12, maximálně 24 hodin začíná dráždivý kašel," popsala přednostka.

Nebýt prasečí chřipky v Mexiku, nemocnice by pacienty ani nepřijímaly

Primářka infekční kliniky na Bulovce Hana Roháčová Novinkám řekla, že od pondělí bylo vyšetřeno několik pacientů, ale zatím žádný z nich nemá příznaky prasečí chřipky. Tyto případy by se měly pravděpodobně uzavřít ve středu, kdy se předpokládá, že budou známy výsledky testů. "Nechci předjímat, ale s největší pravděpodobnění se nákaza nepotvrdí,“ uvedla Roháčová.

Netvrdím, že se neobávám, že může vzniknout pandemie, ale my jsme zažili pandemii Hongkongské chřipky v roce 1968 a neměli jsme žádné Tamiflu.
přednostka kliniky Vilma Marešová

Za normálních okolností by pacienti podle Marešové nebyli přijímáni, nemají typické příznaky, ale byli v Mexiku, takže je na místě opatrnost, kdyby náhodou byli nositeli, aby se zabránilo šíření. Musejí být izolováni do vyloučení či potvrzení infekce.

Přednostka varovala před panikou a sháněním Tamiflu, který se prezentuje jako lék na tuto formu chřipky. Poznamenala, že ani ona pro sebe žádnou zásobu tohoto léku nemá. Pokud už je někdo infikován, může lék podle studií zkrátit o jeden den akutní fázi nemoci a o něco také následnou rekonvalescenci, rozvoji onemocnění u nakaženého ale nezabrání. Lék by se měl podat do 48 hodin od prvních příznaků.

Virus A/H1N1 má na svědomí v Mexiku, kde epidemie začala, už 149 obětí. V pondělí byl hlášen první potvrzený případ také v zemích EU. V Česku zatím žádný případ potvrzen není.

"Netvrdím, že se neobávám, že může vzniknout pandemie, ale my jsme zažili pandemii Hongkongské chřipky v roce 1968 a neměli jsme žádné Tamiflu. Přitom tehdy v Praze nebo Československu nějak rapidně obyvatel neubylo," řekla přednostka. Tehdy na startu epidemie právě na Silvestra bylo jen na Bulovce přijato v jednom dni 53 pacientů.

Podle Marešové nejsou v Česku "příznivé" podmínky pro šíření infekce jako v Mexiku, kde je obrovská koncentrace obyvatel na vymezeném prostoru. V USA, kde se objevila také řada případů, jsou počty infikovaných také výrazně menší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám