Hlavní obsah

Rodině z Vítkova již dárci poslali 60 tisíc korun

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítkov

Šedesát tisíc korun už poslali dárci na bankovní účet pro rodinu Romů z Vítkova, kterým neznámí žháři během předminulého víkendu podpálili dům. V pondělí o tom informoval starosta Vítkova Pavel Smolka. Veřejnou sbírku, která byla oficiálně spuštěna v neděli, zorganizoval právě jeho úřad.

Foto: ČTK

Ministr pro lidská v práva v demisi Michael Kocáb navštívil ve Fakultní nemocnici v Ostravě popálenou ženu z Vítkova.

Článek

„Největší částka, která na účet přišla, je deset tisíc korun. Ostatní dary jsou spíše menší částky, dá se říct, že už přispělo několik desítek dárců,“ řekl starosta.

Dodal, že radnice zatím peníze z účtu vybírat nebude a počká, až jich bude více. „Osobně mám představu, že by peníze měly spíše směřovat k zajištění bydlení. Základní životní potřeby, jako je ošacení či drobné potřeby pro domácnost, už rodina dostala od různých dárců, nejnutnější výdaje jsou také pokryty z mimořádného příspěvku od státu, který je pro podobné případy uvolňován,“ řekl starosta.

Snahu o pomoc rodině vyjádřil v pondělí i krajský úřad. „Jsme domluveni se starostou, že se na nás může v případě potřeby obrátit. Jsme ochotni poskytnout částku, jaká bude potřeba,“ řekl moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Požár rodinného domku ve Vítkově podle policie způsobili žháři pomocí tří zápalných lahví s benzínem, které v noci na neděli vhodili do oken domu. Při útoku byla vážně popálena dvouletá holčička a její rodiče. Dítě je stále v kritickém stavu a jeho stav se nelepší.

„Bohužel stav pacientky je i nadále velmi vážný. Další vývoj je stále otevřený,“ řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. Po pachatelích policie dosud pátrá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám