Hlavní obsah

Klaus: Zrůdný čin ve Vítkově musí být tvrdě potrestán

Praha
Aktualizováno

Ke žhářskému útoku na rodinný domek ve Vítkově na Opavsku, jehož následkem utrpěli v noci na neděli popáleniny tři lidé, se vyjádřili i nejvyšší představitelé země. Prezident Václav Klaus to nazval surovým odporným zločinem. Premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS) je vážně znepokojen nárůstem extremismu v Česku. Podle policie do objektu někdo vhodil zápalné lahve.

Zápalnými lahvemi někdo těžce zranil dvouletou holčičku ve VítkověVideo: ČTK

 
Článek

Nejhorší je stav dvouleté holčičky, která je v kritickém stavu. Vážné popáleniny utrpěla i její 27letá matka a 33letý muž. Dům obývala romská rodina. [celá zpráva]

„Nedávno jsem v městě Vítkov uctil památku Jana Zajíce a setkání se zdejšími milými lidmi bylo pro mne velkým zážitkem. O to více jsem zděšen surovým odporným zločinem, který se tu stal. Co za lidi mohou chtít upálit malé dítě? Tento zrůdný čin musí být vyšetřen a tvrdě potrestán,“ uvedl v prohlášení prezident Klaus.

Přehled žhářských útoků s rasovým podtextem

Premiér Topolánek je vážně znepokojen nárůstem extremismu v České republice, jehož nejnebezpečnějším projevem jsou podle něj přímé útoky na zdraví a životy. „Události ze včerejší noci ve Vítkově na Opavsku musí být důsledně vyšetřeny a věřím, že policie a státní zastupitelství pro to učiní vše, zejména že objasní, zda tento případ má rasový podtext,“ uvedl v neděli Topolánek. Na pondělní jednání vlády chce zařadit jako mimořádný bod postup proti extremismu.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

FOTO: Ožana Jaroslav, ČTK

Severomoravská policejní mluvčí Soňa Štětínská uvedla, že policisté případ začali vyšetřovat jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví. Jednou z možných vyšetřovacích verzí je podle ní rasový útok.

"K samotnému útoku mohu říci, že policisté opravdu nalezli na místě skutku předměty, které připomínaly, když by se složily, láhev," sdělila. Dodala, že v době útoku byla v domě celá rodina - zhruba osm osob, které spaly.

Podle starosty zatím nebyly vůči Romům ve městě zaznamenány extremistické výpady, Romové si maximálně stěžovali, že nebyli obslouženi v restauraci.

Na místo se v neděli odpoledne dostavil i Kumar Vishwanathan, který se v regionu dlouhodobě věnuje práci s romským etnikem. "Věřím, že jestli došlo k cílenému útoku proti rodině, bude viník potrestán," uvedl Vishwanathan, který útok považuje za zbabělost.

Podle něho začíná být situace v Česku neúnosná. Tvrdí, že osobně viděl, jak měly romské rodiny připraveny za dveřmi mačety a sekyry pro případ, že na ně zaútočí extremisté. "Jestli se naši zvolení zástupci a soudy neprobudí a nechají věci v takovém stavu, tak potom tady fakt hrozí nepokoje," prohlásil Vishwanathan.  

Domek s romskou rodinou hořel po žhářském útoku. Zdroj: Novinky.cz.

Dům zapálily zápalné lahve - další video z místa. Zdroj: TV Prima.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám