Hlavní obsah

Zaměřování ztracených lidí pomocí mobilu mnohdy nefunguje

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít pohřešovanou osobu se dá už několik let díky možnosti zaměřit polohu jejího mobilního telefonu. Pokud ho u sebe má a je funkční, neměl by to být třeba pro policisty nebo horskou službu velký problém. Tento systém však nemusí vždy fungovat.

Článek

Kde právě hledaný člověk je, se dá zjistit na základě údajů z buněk, přes které se telefony přihlašují do sítě. Informace složkám integrovaného záchranného systému sdělí jednotliví mobilní operátoři a není k tomu třeba ani souhlasu soudu. V některých případech se však může stát, že i tento na první pohled jednoduchý systém nemusí být pružný.

Za situace, kdy jde doslova o minuty, totiž musí velitel pátrací akce žádat o pomoc speciální útvar kriminální policie, který jediný může komunikovat s operátory. Každá žádost navíc putuje přes několik operačních středisek a složité spojení tak někdy skřípe.

To byl pravděpodobně případ pátrání po muži z Mníšku pod Brdy, který se minulý pátek nevrátil z výletu na kole. Údajně až po několika hodinách totiž dostaly desítky policistů, hasičů, sousedů a blízkých pohřešovaného potřebné údaje od operátora. Do akce se zapojili také příslušníci armádních záloh z několika krajských rot a vojenské policie, kteří v tu dobu měli na Brdech cvičení. Muže, kterého při jízdě na kole pravděpodobně srazilo divoké prase a on zemřel po pádu do kaluže, při němž se udeřil do hlavy, nakonec objevil turista až druhý den v poledne.

Operátor nechtěl policistům vyhovět

Podle vyjádření některých zasahujících, kteří si přáli zůstat v anonymitě, operátor údajně nechtěl zpočátku vyhovět požadavkům policistů o zaměření cyklistova mobilu. To ale Jitka Pajurková z tiskového odboru T- mobile, jehož služby pohřešovaný využíval, odmítla. Podle ní ale není možné, aby se lokalizaci požadující velitel v terénu obrátil přímo nebo přes svého nejbližšího nadřízeného na dispečink operátora.

„Musí kontaktovat speciální pracoviště, které je jako jediné kompetentní ke komunikaci s mobilním operátorem. Nemůže se s námi spojit přímo a sám, především z důvodu problematické autorizace,“ řekla Právu Pajurková.

Tím speciálním pracovištěm, které jako jediné může vyžádat zaměření mobilu od operátorů, je policejní Útvar zvláštních činností (ÚZČ). „Je odpovědný za vyhodnocení situace včetně kontroly legality požadavku,“ upozornila Pajurková.

Operátor podle ní žádost policie ověří z hlediska toho, zda jí podává právě ÚZČ na a zda je o zaměření žádáno ze zákonných důvodů. Pokud ano, operátor se mobil pokusí lokalizovat a výsledek sdělí zase na ÚZČ. Odtud teprve putuje k veliteli pátrací akce do terénu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám