Hlavní obsah

Reportáž: Tři hodiny pod pódiem jsem čekal na stisk Obamovy ruky

Právo, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov při nedělním projevu amerického prezidenta zkusil, jaké to je přiblížit se k Baracku Obamovi a stisknout mu pravici. Po třech hodinách čekání se mu to nakonec podařilo.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident USA Barack Obama obklopen příznivci v Praze

Článek

Je neděle osm ráno. Stojím na Hradčanském náměstí. Přímo přede mnou je kovové zábradlí, asi deset metrů za ním pódium, z něhož za dvě hodiny promluví Barack Obama. Jsem včásti vyhrazené pro hosty velvyslanectví USA. Jsou tu hlavně pražští Američasné, ale i několik českých veličin.

Lidé stále přicházejí a jako první se objevuje Cyril Svoboda, který ale bude sedět stranou s dalšími hosty. Mezi nás stojící se po nějaké době přidává ministr Ondřej Liška.

Hudba vyhrává, dobrovolníci rozdávají americké a české vlaječky. Ocharanka udílí pokyn českému policistovi: "Až půjde kolem a bude potřásat rukama, nesmí ti lidé mít nic v ruce.“ Policista přikyvuje, že pochopil, a tlumočí, že až se tu objeví Obama, nesmí se mávat vlaječkami.

Omladina  přímo naproti řečnickému pultíku je nažhavená a cvičně propuká v jásot, aniž má důvod. V 9:00  ale spatří na velkoplošné obrazovce dva prezidentské páry a ječí se natvrdo. Živě setkání nevidíme, aktéři jsou skryti za pódiem. Obamovi přijeli skoro nepozorovaně.

Mezitím se zaplňují místa pro sedící diváky. Objevují se Jiří Paroubek, Michaela Šojdrová, Kateřina Jacques, Iva Brožová a další. Konečně v 10.14 zpoza pódia pomalu vycházejí Václav Klaus, Mirek Topolánek a suity.

Český prezident a premiér v demisi se vítají s diváky. Pak zamíří do prostoru se sedadly. Prezident si podá ruku mimo jiné s Jiřím Paroubkem.

Vtom zazní ceremoniální hlas ohlašující příchod prezidenta Spojených států a první dámy. Obamovi vypadají sympaticky, uvolněně. Nevyzařuje z nich ani nervozita, ani křečovitá snaha ukázat, že jsou super VIP. Michelle políbí Baracka a odchází stranou. Končí jásot a začíná projev, který sledují politici i obyčejní lidé po celém světě.

Televizní diváci určitě vidí lepší detail Obamovy tváře, já ale mám výhodu, že zblízka mohu posoudit jeho řeč těla i výraz tváře v celku. Vycvičen lety praxe k nedůvěře v politiky se najednou přistihnu, že tomuhle chlapíkovi bych uvěřil, že to, co říká, myslí vážně.

Po půlhodině projev končí. Obamovi se jdou přivítat s publikem. Ani tváří v tvář neztrácejí sympatické rysy, ba naopak. Budí zdání, že kdyby k nim člověk přišel na návštěvu, krásně si  pokecá o životě.

Pevný stisk ruky 

Barack Obama má přiměřeně pevný stisk a dlaň teplejší než český prezident. Stále opakuje: „Thank you.“ Michelle Obamová má dlaň užší, ale energickou. Nic ve stylu leklá ryba. Když mi tiskne pravou ruku, přidržuje ji z druhé strany lehce levačkou. K Američanovi z Kalifornie vedle mě starostlivě poznamená, že má moc studené prsty. "Jak dlouho tady čekáte?“ – "Tři hodiny,“ odpovídá Kaliforňan. Michelle soucitně pokývá hlavou.

Po jedenácté hodině akce končí. Obama odjíždí do Kongresového centra. Diváci se rozcházejí. Z tváří jim lze vyčíst jediné - stálo to za to.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám