Hlavní obsah

Zoo nahání po Zlíně uprchlého vzácného jeřába japonského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Ze zlínské zoologické zahrady na Lešné unikl v noci z pondělí na úterý z voliéry vzácný jeřáb japonský. Těžká vrstva sněhu protrhla síť voliéry a exotický pták se dostal vzniklou dírou na svobodu. Správa zoologické zahrady se obrátila na pomoc veřejnosti a ještě před polednem se objevilo oznámení, že byl spatřen nad městem.

Foto: Profimedia.cz

Jeřáb japonský

Článek

„Právě vyrážíme ho chytat,“ sdělil Novinkám hlavní ošetřovatel, který si nepřál uvést své jméno. Podle posledních informací upozornil jeden muž, že ptáka spatřil letět nad centrem Zlína ve směru k lyžařskému svahu.

V případě, že by se jeřába nepodařilo chytit, žádá vedení zoo, aby občané, kteří jej zpozorují, informovali zoologickou zahradu o jeho pohybu. "Pokud by lidé tohoto ptáka, který je větší než čáp, je bílý a má červeně zbarvené peří na hlavě, spatřili, prosíme aby informovali zoologické oddělení zoo na telefonu 604 220 459," uvedl ředitel Ivo Klika.

Ve Zlíně chovají jeřáby japonské, nazývané také mandžuské, od roku 1995. Jejich přirozenou domovinou jsou mokřadní oblasti na jihovýchodě Ruska, severovýchodě Číny a na japonském ostrově Hokkaidó. O jeřábovo přežití v zimních podmínkách na Valašsku si ošetřovatel nedělal starosti. „Ten biotop je stejný jak tady, tak v Japonsku,“ vysvětlil chovatel.

Symbol štěstí a dlouhého života

Jeřáb japonský je silně vázán na vodu. Obývá hluboké rákosiny i porosty dalších mokřadních rostlin v bažinách a mokré louky. Živí se vodními rostlinami, trávou, rybami, hady, obojživelníky a hmyzem. Druhý nejvzácnější jeřáb je ohrožován především destrukcí a mizením mokřadů, a to jak v oblastech, kde ptáci zimují, tak i v oblastech hnízdění. Počty ve volné přírodě se odhadují na 1700 až 2200 kusů.

Jeřáb japonský má také díky dekorativnímu vzhledu a nádherným zásnubním tancům významné místo v japonském umění. Stejně jako ostatní asijští jeřábi je místními obyvateli považován za symbol štěstí a dlouhého života. 

Reklama

Výběr článků

Načítám