Hlavní obsah

Většina koček je nositeli infekce přenášené na lidi

Právo, Václav Pergl

Podle výzkumu je až 60 procent koček nositelem infekce, která se přenáší na lidi. Právu to řekla v úterý profesorka Vlasta Svobodová z Ústavu parazitologie Fakulty veterinárního lékařství v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zablešená kočka je zdrojem infekce, tzv. nemoci z kočičího škrábnutí. Často se při hraní s kočkou mohou nakazit děti, ale i dospělí, protože onemocnění se uchovává i v kočičím drápku,“ tvrdí profesorka Svobodová.

Podle ní se u lidí toto onemocnění projevuje bolestivým zduřením mízních uzlin, horečkami a vyžaduje léčbu antibiotiky. „Kočky na rozdíl od lidí snášejí infekce bez jakýchkoli projevů onemocnění,“ uvedla s tím, že ochrana spočívá v zamezení zablešení koček. U psů tento výzkum proveden nebyl.

Psi zase přenášejí na lidi svrab. Toto nepříjemné kožní onemocnění se pak projevuje výrazným svěděním.

Naopak psi ani kočky nepřenášejí na lidi vši, i když je to rozšířený názor.

Škrkavky a tasemnice

Mezi nejčastější vnitřní parazity psů a koček patří škrkavky, tasemnice a měchovci.

Jedna škrkavka je schopna během jednoho dne vyprodukovat až 200 tisíc vajíček. Zvířata vylučují tyto parazity trusem. Vajíčko parazita je schopno ve vnějším prostředí přežít i několik let.

A protože se škrkavky vyskytují u 16 procent psů (ale až u 40 procent mladých psů do jednoho roku) a u 30 procent koček, může se nakazit i člověk. V místě zachycení se pak vytváří zánětlivá reakce.

Podle Svobodové je nejspolehlivější ochranou proti vnitřním parazitům odčervování. Mělo by se provádět pravidelně několikrát do roka. Ochranou před parazity je také důkladný úklid exkrementů psů i koček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám