Hlavní obsah

Topolánek si kvůli Gaze telefonoval s Bushem

Novinky, jas

Český premiér Mirek Topolánek v průběhu svého sobotního jednání s ruským ministerským předsedou Vladimirem Putinem hovořil telefonicky také s americkým prezidentem Georgem Bushem. Obsahem telefonátu byla situace na Blízkém východě. Informoval o tom server českého předsednictví EU.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Premiér Mirek Topolánek na jednání v Moskvě.

Článek

Oba představitelé se shodli, že je nutné co nejrychleji nastolit příměří a zahájit humanitární pomoc, a současně zamezit pašování zbraní na území Gazy.

Americký prezident zdůraznil, že český premiér může jako předseda Evropské rady podpořit distribuci humanitární pomoci prostřednictvím Palestinské národní správy.

Izrael v sobotu oznámil, že zintenzivní útoky na pásmo Gazy. Izraelská armáda odpoledne na město Gazu shazovala letáky, v nichž upozornila obyvatelstvo, že v nejbližší době zintenzivní ofenzívu.

Bush se zajímal i o dodávky plynu

Na závěr rozhovoru George W. Bush popřál Mirkovi Topolánkovi úspěch při vyjednávání o obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu do EU.

Delegace vedená premiérem Topolánkem podepsala v sobotu v Moskvě dokument o vytvoření kontrolního mechanismu, který umožní monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu, a tím obnovení jeho přísunu do dalších evropských zemí.

Topolánek by se měl ještě v sobotu večer přesunout zpět na Ukrajinu, kde již v pátek jednal, a měl by dokument předložit k podpisu i ukrajinské straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám