Hlavní obsah

Česká lékařská komora vyzvala k sesazení Julínka, premiér mu věří

– PRAHA • Aktualizováno

Česká lékařská komora (ČLK) chce odvolání ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Návrh v neděli podpořilo 131 delegátů, proti bylo 94 a 16 se zdrželo. Novinkám to potvrdila ČLK. Premiér Mirek Topolánek v Otázkách Václava Moravce uvedl, že Julínek má stále jeho podporu, ale přesto je jeho pozice ohrožena.

Foto: Michal Kruphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)

Článek

"ČLK žádá změnu na postu ministra zdravotnictví z důvodu prosazování revolučních nikoli reformních změn v českém zdravotnictví silou bez diskuse s ČLK. Tyto praktiky patří do totalitní minulosti naší země," zní usnesení, které delegáti schválili.

Podle delegátů by vláda a parlament měly odmítnout nejen normy již připravené v paragrafovaném znění, což jsou zákony o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a zdravotnické záchranné službě a novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, ale také záměry zákonů z druhé části reformy, které mají změnit zdravotní pojišťovny a budoucí univerzitní nemocnice na akciové společnosti.

Sjezd odmítl, aby ve výběru regulačních poplatků byly rozdíly podle toho, je-li pacient ošetřen v zdravotnickém zařízení v majetku kraje nebo jinde. Ve volbách to voličům slíbila ČSSD a její krajské reprezentace nyní vyjednávají s partnery, jak tento slib naplnit. Podle delegátů by se prezident ČLK Milan Kubek v případě, že kraje toto zvýhodnění ve svých zařízeních uskuteční, měl obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Topolánek: Julínek musí získat podporu pro reformy

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek v pořadu České televize Otázky Václava Moravce prohlásil, že Julínek zatím má jeho podporu, jeho pozice ve vládě by ale ohrozilo, pokud by nebyl schopen své reformy vysvětlit a získat pro ně podporu zdravotníků. Hovořil i chystaných změnách ve svém kabinetu, které však zatím neupřesnil.

Podle Topolánka jsou zdravotnické reformy nutné. Otázkou prý ale je, zda se na nich Julínek ještě vůbec dokáže se zdravotníky dohodnout. Zatím se mu to nepodařilo, uvedl Topolánek. "Pokud by nebyl schopen prosadit kroky jen proto, že je to Tomáš Julínek, tak by jeho pozice byla ohrožena," dodal premiér.

Podotkl ale, že po výzvě ČLK má ministr snad ještě větší jeho důvěru. 

Návrh na Julínkovu podporu ČLK smetla

Návrh usnesení, kterým by ČLK podpořila Julínka jako prvního ministra, který dělá změny v českém zdravotnictví, neprošel. Odmítlo ho 156 delegátů. Sjezd naopak pověřil Kubka, aby ustavil pracovní skupinu pro koncepci českého zdravotnictví. O reformě by se mělo debatovat na odborné půdě stavovské organizace, která je nezávislá na politických vlivech.

Sjezd rovněž vyzval politiky, aby přijali novelu zákona o lékařské, stomatologické a lékárnické komoře, kterou vypracovala ČLK. Novela zefektivňuje činnost stavovských organizací a vrací jim kompetence, které komory v zemích EU mají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám