Hlavní obsah

Julínek odešel z jednání ČLK, nelíbily se mu výhrady k reformě

– PRAHA • Aktualizováno

Atmosféra na sobotním sjezdu České lékařské komory po příchodu ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) zhoustla. Julínek dokonce na chvíli jednání opustil, nelíbilo se mu, že se měl poslouchat připomínky k reformě zdravotnictví. Ministr přesto pak s komorou tři hodiny diskutoval, na svoji stranu ji však nezískal.

Foto: René Volfík, ČTK

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek

Článek

Právě Česká lékařská komora se k reformě staví odmítavě. Když se místo diskuze začal prezident Milan Kubek s výtkami k reformám, Julínek sál opustil. "České zdravotnictví je na skluzavce smrti," řekl posléze ČT Kubek.

Ministr řekl, že připomínky zná, takže se zatím dojde občerstvit kávou. Spolu s ním opustily sál dvě třetiny delegátů. Když Kubek před téměř prázdným auditoriem připomínky přednesl, pozval ministra do sálu zpět.

Protože se Julínek nevracel, vyzval k pokračování původně plánovaného programu. Julínek se mezitím stihl vrátit, a tak mohla debata začít. Kubek se ovšem nejprve Julínka zeptal, zda připomínky slyšel a chce na ně reagovat. Julínek trval na tom, že chce slyšet dotazy delegátů. První dotaz směřoval ke stanovení standardů.

"Jsem zcela konsternována tím, proč nám tady přednášíš, proč ODS prohrála volby. Chceš prosadit reformu proti lékařům. Takové vystoupení si nezasloužíme," řekla ministrovi v diskusi jedna z delegátek.

Julínek zdůraznil, že si přál prostředí pro férovou diskusi. Omluvil se, pokud se některá jeho slova delegátů dotkla.

Julínek na jednání neuspěl

Ani po tříhodinové diskusi s delegáty 22. sjezdu ČLK se nepodařilo ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi získat stavovskou organizaci na svoji stranu. Lékařům slíbil, že díky reformě budou mít víc peněz. Z pléna však zazněly opakované výzvy, aby reformu stáhl. To Julínek odmítl. Jeden z delegátů hodlá prosadit do usnesení sjezdu výzvu k odvolání Julínka.

Ministr nadále předpokládá, že reformu projedná ve středu vláda, věří, že se mu do té doby podaří vyvrátit výhrady, které k reformě mají lidovci. K diskusi s lékaři uvedl, že "lehce vyhrávali "Kubkovci", z toho mu bylo trochu smutno. "Doufám, že nerozhodnuté jsme dnes oslovil," řekl a připomněl, že na setkání s jinými sdruženími lékařů cítí podporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám