Hlavní obsah

Schwarzenbergova nevlastní sestra zámek Hluboká u soudu nezískala

PRAHA
Aktualizováno

Zámek v Hluboké nad Vltavou zůstává v držení státu. Nejvyšší soud odmítl žalobu, jejímž prostřednictvím se dědička posledního šlechtického majitele z rodu Schwarzenbergů Alžběta Pezoldová domáhala vydání památky a dalších nemovitostí ve městě. Soud rozhodl v červenci a v úterý verdikt zveřejnil v elektronické databázi.

Foto: David Veis, ČTK

Alžběta Pezoldová - Schwarzenbergová na archivním snímku

Článek

Soudci potvrdili názor Okresního i Krajského soudu v Českých Budějovicích, které určovací žalobě Pezoldové nevyhověly. Jihočeské soudy uvedly, že se mohla vydání majetku domáhat pouze na základě restitučních zákonů. Podle senátu s předsedou Josefem Rakovským skutečně nelze obcházet restituce prostřednictvím jiných právních nástrojů, například žalob na určení vlastnictví.

Zámek v Hluboké nad Vltavou byl hlavním sídlem mocné hlubocké větve Schwarzenbergů, jejíž majetek žádá Pezoldová jako adoptivní vnučka a dědička posledního majitele Adolfa Schwarzenberga. Nyní je Hluboká jedním z nejnavštěvovanějších zámků v Česku. Nejvyšší soud rozhodl zároveň ve stejném duchu o dalších nemovitostech, například zámku Ohrada u Hluboké nad Vltavou, který nyní spravuje Národní zemědělské muzeum.

Pezoldová podala u českých soudů mnoho žalob, požaduje navrácení řady památek, pozemků a jiných nemovitostí v jižních Čechách, jako například zámek Český Krumlov a Třeboň. Dosud nikdy nebyla úspěšná. Mluvčí Nejvyššího a Ústavního soudu v úterý řekli, že u obou institucí evidují desítky žalob podaných Pezoldovou.

V pondělí Nejvyšší soud zveřejnil ještě usnesení, jímž odmítl žalobu na vydání Schwarzenberské hrobky v Domaníně u Třeboně. V červenci odmítl vydat také řadu nemovitostí v Protivíně, budovu pivovaru Bohemia Regent v Třeboni a několika domů v Praze na Smíchově.

Lex Schwarzenberg

Pezoldová, která je nevlastní sestrou ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a žije dlouhodobě v Zimbabwe, kritizuje zákonnost postupu poválečného Československa proti její rodině. Jde o unikátní případ, kdy stát vydal zákon neformálně nazývaný Lex Schwarzenberg, zabavující majetek konkrétním lidem.

Ústavní soud (ÚS) se ale k rozhodnutí o ústavnosti či neústavnosti zákona 143/1947 nikdy nedostal, ačkoli dědička své návrhy posílá vytrvale od roku 1996. "S žádným doposud neuspěla. Sedm soud odmítl, osmý zastavil, vesměs pro nepřípustnost návrhu,“ uvedl v březnu mluvčí ÚS Michal Spáčil. V úterý potvrdil, že ÚS o návrhu ještě nebylo rozhodnuto.

Druhá, orlická větev Schwarzenbergů v čele se současným ministrem zahraničí, majetek získala v restitucích zpět.

Původně rakouský rod Schwarzenbergů během staletí zapustil kořeny v Čechách. Vlastnil prakticky celé jižní Čechy, píše se na rodových internetových stránkách. Pezoldová si nárokuje kromě jiných památek také zámek v Červeném Dvoře a Postoloprtech, Schwarzenberský a Salmovský palác v Praze, klášter Zlatá Koruna a desetitisíce hektarů pozemků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám