Hlavní obsah

Česko zasáhnou silné bouřky a vytrvalý déšť

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Meteorologové varují před bouřkami a silným vytrvalým deštěm, který může způsobit i zvednutí hladin řek. Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí od pátečního rána do půlnoci ze soboty na neděli.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

"Od jihu bude přes střední Evropu postupovat dále k severu prohlubující se tlaková níže, spojená s výrazným frontálním rozhraním," uvedl ČHMÚ.

V Čechách by mělo být zataženo s místy i vydatným deštěm, může spadnout až 50 milimetrů srážek za 24 hodin. "Na Moravě a ve Slezsku se budou vyskytovat bouřky, ojediněle doprovázené srážkovými úhrny kolem 60 milimetrů, kroupami a nárazovým větrem o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu," upřesnili meteorologové.

Ti očekávají, že hladiny vodních toků mohou stoupnout na 1. a 2. stupeň povodňové aktivity, a to hlavně na jihozápadě Čech.

Přívalové srážky mohou způsobit prudké krátkodobé rozvodnění malých toků, potoků nebo i jindy suchých koryt, voda může zatopit sklepy, garáže či níže položené komunikace. Lidé by měli před větrem upevnit věci, které by mohly někoho zranit.

Pokud někoho bouřka zastihne v krajině, měl by vyhledat nižší polohu, vyvarovat se však větších stromů či stožárů. Řidiči by měli snížit rychlost jízdy, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit.

Reklama

Výběr článků

Načítám