Hlavní obsah

Liberecký kraj schválil koupi Ještědu za 76 miliónů Kč

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Dominantu Liberce i celého Libereckého kraje, kulturně technickou památku horský hotel s vysílačem Ještěd, chce ještě letos od Českých radiokomunikací (ČRa) koupit Liberecký kraj. Odsouhlasili to v úterý radní Libereckého kraje. Je ochoten zaplatit 76 miliónů korun.

Článek

Právu to řekl statutární náměstek hejtmana pro ekonomiku Karel Dolejší (ČSSD). "Rozhodovali jsme se mezi koupí Ještědu jako takového anebo založením obecně prospěšné společnosti, v níž by byl Liberecký kraj, Statutární město Liberec a České radiokomunikace. Nakonec jsme se přiklonili ke koupi, protože další dva subjekty o tuto variantu neměly příliš zájem,“ vysvětlil Dolejší.

Pokud by obchod schválilo také představenstvo Českých radiokomunikací a krajští zastupitelé, získal by ho Liberecký kraj asi za 76 miliónů korun. Taková je současná cena Ještědu.

Vyřešit se musí ale ještě otázka vysílačů a případného pronájmu prostor ČRa, které mají jako podmínku přístup ke svému zařízení.

Jednání o prodeji Ještědu začaly letos v dubnu a jeho koupi inicioval náměstek hejtmana pro zemědělství a rozvoj venkova Radim Zika (ODS). "Pro budoucnost Ještědu, který je už nyní významnou památkou a usiluje o zapsání do UNESCO, by bylo vhodnější, aby majitelem byl stoprocentně Liberecký kraj,“ sdělil Právu Zika.

Ještěd potřebuje rekonstrukci

K tomu, aby byl Ještěd zapsán na seznam UNESCO, ale potřebuje další investice do interiéru a opravy pláště v řádech asi 70 miliónů korun. Navíc se musí zrestaurovat původní interiér tak, jak vypadal při jeho otevření 9. července 1973.

Za unikátní stavbu 93 metry vysokého hyperboloidu, který v sobě snoubí vysílač, restauraci i horský hotel, získal jeho autor světově uznávaný architekt Karel Hubáček v roce 1969 prestižní Perretovu cenu.

Pokud by Ještěd koupil skutečně Liberecký kraj, definitivně by skončily peripetie okolo změny majitelů této významné památky.

V první polovině 90. let se totiž stala majitelem Ještědu soukromá firma, která ho koupila od Okresního úřadu v Liberci. Firma však zkrachovala a správu nad ním převzal správce konkurzní podstaty. Nepříznivý stav, kdy docházelo ke střetům mezi provozovatelem vysílače Českými radiokomunikacemi a novými majiteli, vyústily až ve spor, kdy liberecký okresní úřad uplatnil své předkupní právo na Ještěd a chtěl ho za 61,7 miliónu odkoupit zpět.

Vrchní soud v Praze na podzim 1999 konstatoval, že předkupní právo okresního úřadu neexistovalo. Počátkem roku 2000 ale hotel koupily České radiokomunikace za cenu 85 miliónů korun, které o něj usilovaly v průběhu 90, let opakovaně. Ve stejné době o dominantu projevilo zájem také město Liberec, správce konkurzní podstaty ale nakonec hotel prodal ČRa, protože na Ještědu měly svoje vybavení v hodnotě přesahující 100 miliónů korun. Dalších asi třicet miliónů pak ČRa investovaly do obnovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám