Hlavní obsah

Spisovatel: Rodiče Schwarzenberga využívali pracovníky z Letů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký spisovatel a historik Paul Polansky uvedl ve své knize The Storm (Bouře), že rodiče šéfa diplomacie Karla Schwarzenberga využívali k levné práci vězně z kárného a později sběrného tábora Lety u Písku. Uvedl to týdeník The Prague Post. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová uvedla, že kniha obsahuje omyly a falešné informace.

Článek

„Chci, aby kniha byla osobní výzvou pro Schwarzenberga,“ řekl Polansky. „Pan ministr chápe, že pan Polansky se zřejmě potřebuje zviditelnit, nicméně on se na jeho zviditelňování podílet nebude,“ reagovala Opletalová.

Polansky zmiňuje, že rodiče ministra žádali o to, aby byl tábor postaven blízko jejich sídla, aby mohli jeho osazenstvo používat jako levnou pracovní sílu. Otec Schwarzenberg měl podle listu kontaktovat v této věci ministerstvo vnitra. Schwarzenbergové totiž potřebovali pracovníky na odklizení následků bouře, která v prosinci 1939 zničila 1000 hektarů lesa, napsal týdeník.

Podle Opletalové četl ministr původní vydání knihy. „Už to původní vydání obsahovalo řadu zásadních omylů a falešných informací. Ta informace o táboře Lety, kterou uvádíte, je jen další z nich,“ řekla Opletalová.

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) týdeníku řekl, že obvinění, která vznesl Polansky, je nutné vzít vážně: „Jestliže to, co Polansky říká, je pravda, (Schwarzenberg) bude muset s něčím přijít a usmířit se se svojí minulostí.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám