Hlavní obsah

Urbanovou z Čunkovy kauzy vyslýchali kvůli podezření z křivé výpovědi

Právo, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyšetřovatelka z pražské kriminálky si v úterý pozvala k podání vysvětlení hlavní svědkyni již skončené trestní kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) Marcelu Urbanovou. Tu policie prověřuje kvůli podezření z křivé výpovědi, kterou Urbanová měla údajně podat právě v rámci Čunkova případu. Hlavní svědkyně, které by v případě obvinění hrozilo až deset let vězení, však odmítla vypovídat.

Článek

Nevyjádřila se ani k žádosti policie, zda je ochotna podstoupit zkoušku své pravdomluvnosti na detektoru lži.

„Rozhodla jsem se využít svého práva a odmítla vypovídat. Odkázala jsem na své předchozí tři výpovědi, které jsem absolvovala již v rámci vyšetřování případu pana Čunka a doplnila, že si za nimi stojím a že vše, co jsme v nich uvedla, je pravda,“ řekla Urbanová v úterý Právu po odchodu z policejní služebny, kde se zdržela jen dvacet minut.

Neúspěšné snaze policie o výslech někdejší Čunkovy sekretářky na vsetínské radnici byla osobně přítomna rovněž obvodní stání zástupkyně z Prahy 1 Šárka Pokorná, která prověřování Urbanové dozoruje. Musela tam vysvětlovat, proč Urbanovou šetří kriminálka v Praze, a nikoli ve Vsetíně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Místní příslušnost Prahy je podle doktorky Pokorné odvozena tím, že jsem byla v kauze Čunek vyslýchána žalobcem Salichovem právě v Praze (loni v červenci) a na základě této výpovědi pak byla na mou osobu podána trestní oznámení,“ upřesnila Urbanová.

Na detektor buď oba, nebo nikdo

K následné žádosti vyšetřovatelky, zda podstoupí zkoušku na detektoru lži, Urbanová doplnila, že vzhledem k předchozímu využití svého práva nevypovídat na tento požadavek nemohla odpovědět. Znamená to tedy, že se zatím této zkoušce nepodrobí.

„Pokud policie v rámci případného přípravného řízení, v němž bych hypoteticky mohla figurovat jako obviněná, ten požadavek na detektor lži znovu vznese, jsem ochotna se té zkoušce podrobit, ale budu požadovat, aby totéž učinila i druhá strana,“ uvedla Urbanová. Narážela tak na to, že tutéž zkoušku by měl podle ní absolvovat i sám Čunek.

Je pro ni ale překvapivé, že policie vůbec takový požadavek vznesla, když už před časem olomoucké okresní státní zastupitelství na základě trestního oznámení zlínského podnikatele a velkého Čunkova zastánce Romana Vaškůje prověřovalo, zda se Urbanová nedopustila ve svých výsleších v kauze Čunek křivé výpovědi.

„Olomoucké zastupitelství zkoumalo dvě z těch tří mých výpovědí a jako nedůvodné to oznámení pana Vaškůje odložilo,“ připomněla v úterý Urbanová.

Oznámení podal sám Čunek

Policie ji začala prověřovat na konci února poté, kdy na ni kromě již zmiňovaného Vaškůje podali trestní oznámení další dva lidé. Jedním z nich je známý mystifikátor a před časem odsouzený falešný poradce někdejšího ministra zahraničí Jana Kavana Lukáš Kohout.

Jméno druhého oznamovatele státní orgány dosud tajily. Právu se ale podařilo zjistit, že oznámení pro křivou výpověď podal na Urbanovou prostřednictvím svého advokáta sám Jiří Čunek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám