Hlavní obsah

Miloš Zeman jede se šéfem komunistů Filipem za moldavským prezidentem

Novinky, Jiří Ovčáček
PRAHA

Šéf komunistů Vojtěch Filip a expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman v úterý zamířili na návštěvu Moldávie. V plánu mají setkání například s moldavským prezidentem Vladimirem Voroninem.

Článek

„Je to cesta na pozvání moldavského prezidenta. Moldávie je snad poslední zemí v Evropě, kterou jsem nenavštívil, tak jsem pozvání přijal,“ řekl Novinkám Zeman. Delegaci kromě něj a Filipa tvoří i podnikatelé a odborníci. „Na programu jsou i ekonomická jednání,“ prozradil Zeman.

„Podstatou návštěvy je, že chceme dál rozvíjet vztahy s Moldávií. Je zde zájem o české technologie, automobily či autobusy,“ sdělil Novinkám Filip. Podle něj se cesta koná také u příležitosti otevření autobusové linky mezi hlavním městem Moldávie Kišiněvem a Prahou.

Filip a Zeman se ve středu ráno setkají zhruba na tři čtvrtě hodiny s moldavským prezidentem Vorninem. „Tykáme si, jsme přáteli. Snažím se udržovat tyto přátelské vztahy, myslím, že je to ku prospěchu naší republiky i Moldávie,“ popsal pro Novinky Filip svůj vztah s Vornoninem.

S prezidentem se podle svých slov vídá i v ČR při jeho návštěvách Karlových Varů, Mariánských Lázní nebo Hluboké. Voronin má názorově k Filipovi blízko, je šéfem místní komunistické strany.

Ve středu se šéf komunistů společně se Zemanem setkají ještě s moldavskou premiérkou Zinaidou Grecaniovou, šéfem parlamentu Marianem Lupu a ministrem dopravy a železnic Vasilem Ursem. Prezident Voronin pak pořádá na počest českých hostů slavností večeři.

Setkání v klášteře

Zeman se s Filipem potkává poměrně často. Naposledy se viděli koncem března na konferenci věnované obchodu se zeměmi na východ od naší hranice, která se konala v břevnovském klášteře v Praze. Té se zúčastnil například ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) nebo bývalý ministr Karel Dyba.

Tradiční je už setkání na řeckém ostrově Rhodos, kde se Zeman a Filip účastní vždy v září konference Dialog civilizací. „Je to opravdu tradiční akce, letos se bude konat již šestý ročník,“ řekl Novinkám Filip.

Reklama

Výběr článků

Načítám