Hlavní obsah

Miluji Schengen! Vykřikoval cizinec na ruzyňském letišti

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi i zahraniční turisté si v neděli pochvalovali první den ostrého provozu pražského ruzyňského letiště v Schengenském systému. Pro domácí cestující bylo trošku překvapením, že musí vedle palubní vstupenky ukazovat i osobní doklad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ostrý provoz pražského ruzyňského letiště v Schengenském systému

Článek

Zavedení Schengenu na letišti uvítali i zahraniční turisté. „Cizinci jsou tím potěšeni. Jeden z nich zde dokonce vykřikl ´I love Schnegen´, když se to dozvěděl,“ řekl Novinkám pracovník letištní ochrany.

„Češi jsou občas trošku překvapení, že musí ukázat i osobní doklad. Zmátla je včerejší televize, kde říkali, že stačí palubní vstupenka. A tak občas zazní: ´Ale vždyť to říkali v televizi´. Ale k žádným konfliktům nedochází, vše běží velmi hladce,“ doplnil pracovník.

Lidé, kteří v neděli cestovali, si Schengen pochvalovali, sami zjišťovali, co je třeba přeložit pro úspěšné odbavení. „Co ode mne potřebujete,“ ptal se například s úsměvem jeden z cestujících u přepážky.

„Cestuji tak jednou za čtvrt roku. Dnes je to zde rychlejší,“ řekl Novinkám Aleš Brabínek po odbavení u přepážky. Podle něj je také poznat psychologický rozdíl, kdy kontroly neprovádí lidé v policejních uniformách. „Je to určitě rychlejší,“ uvedla pak Jindra Kafková, která podle svých slov cestuje velmi často.

Ostrý provoz pražského ruzyňského letiště v Schengenském systémufoto: Právo/Petr Hloušek

Pracovníci letiště, kteří nahradili o sobotní půlnoci policisty, prošli školením, aby nedocházelo k žádným zádrhelům. V neděli na letišti pracovali lidé ve čtyřech přepážkách, před kterými se tvořily minimální fronty. Zahraniční cestující vedle palubní vstupenky ukazovali hlavně pasy, ti čeští především občanské průkazy.

Cestující čeká u nových přepážek také měřidlo zavazadel, která si berou na palubu letadla. Má zajistit, aby tašky, batohy a kufry nepřekročily povolený rozměr. Ten je 56 x 45 x 25 centimetrů. Na to, že je třeba vedle palubní vstupenky ukázat i osobní doklad, upozorňuje v češtině a angličtině cestující světelný displej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám