Hlavní obsah

Část poštovních odborů demonstruje za vyšší platy

– PRAHA • Aktualizováno

Zhruba 50 zaměstnanců České pošty demonstrovalo před generálním ředitelstvím podniku za zvýšení mezd o 30 procent. Od akce odborových skupin SOS 21 a Základní organizace OSD přepravy a dopravy České pošty se distancovala nejsilnější odborová centrála Poštovní podnikový koordinační odborový výbor (PPKO).

Foto: René Volfík , ČTK

Zaměstnanci České pošty demonstrují před generálním ředitelstvím podniku.

Článek

Během demonstrace předali odboráři vedení firmy petici s 2600 podpisy.

V petici požadují po vedení podniku navýšení základních mzdových tarifů od začátku letošního roku o 30 procent a jasné stanovení a dodržování norem množství a tempa práce. Rovněž požadují příplatky za práci v noci, o sobotách a nedělích, proplácení přesčasů a dodržování předepsaných hmotností pro manipulaci se zásilkami.

Podle ČT si protestující zaměstnanci museli vzít dovolenou, jinak by museli čelit postihům.

Podle mluvčí pošty Dity Václavíkové vedení společnosti nechápe smysl protestu, protože o stejných požadavcích v současnosti pošta jedná s PPKO. "Vidíme to spíše jako problém v komunikaci mezi jednotlivými odborovými organizacemi," uvedla.

Dvě pořádající organizace mají hruba 300 registrovaných členů, zatímco nejsilnější odborová centrála jich má kolem 23 000. Podle předsedy PPKO Karla Koukala je protest důsledkem situace, kdy poště chybí lidé na hůře placené pozice. Problém chce ale řešit jednáním s vedením podniku o dodatku ke kolektivní smlouvě pro příští rok.

Dva měsíce bez odpovědi od vedení podniku

"Vzhledem k tomu, že již dva měsíce se marně snažíme od managementu České pošty získat jasné a konkrétní vyjádření k připravované reformě mzdové soustavy, jsme nuceni přistoupit k nátlakovým akcím ke splnění uvedených požadavků," stojí v textu výzvy. Kvůli zajištění nepřetržitého provozu pošt odbory vyzvaly zaměstnance o vyjádření podpory písemnou formou na petičních arších a žlutou stužkou na uniformě.

Pošta zaměstnává 37 500 lidí. Mzdy zaměstnanců pošty jsou podle údajů podniku na 75 procentech průměru státní správy. Průměrná mzda na poště byla loni 16 600, zatímco celorepublikový průměr byl 20 200 Kč. Před deseti lety brali zaměstnanci pošty 7700 korun. Mzdy se tak vyvíjejí zhruba stejně, jako zdražuje poštovní známka na obyčejný dopis. Zatímco v roce 1996 stála 3,60 Kč, do letoška se její cena více než zdvojnásobila na 7,50 Kč a v příštím roce podraží na deset korun.

Průměrná mzda zaměstnanců České pošty a vývoj ceny známky za obyčejný dopis
Rok20061997
Mzda (Kč)16 6007700
Cena známky (Kč)7,503,60
Zdroj: ČTK

Podle nedávného průzkumu agentury GfK se službami pošty není spokojena více než čtvrtina lidí a pětina firem. Naopak spokojeno nebo spíše spokojeno je 72 procent lidí a 78 procent firem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám