Hlavní obsah

BIS sledovala kvůli úniku informací redaktora ČT

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V rámci vyšetřování údajného úniku citlivých materiálů z Bezpečnostní informační služby (BIS) starého čtyři roky zpravodajci sledovali novináře České televize Dalibora Bártka. Podle zjištění Práva to byl totiž právě Bártek, kdo se před dvěma týdny účastnil schůzky v Praze s bývalým šéfem civilní rozvědky (ÚZSI) Karlem Randákem, díky které vše vyšlo najevo. Agenti si totiž počínali tak nešikovně, že se nechali odhalit.

Článek

Bártek ale popírá, že by údajně uniklé informace o operacích kontrarozvědky a její agenturní sítě skončily u něj.

"Žádné materiály nemám a jestli je někdo viděl, tak ať řekne, co v nich je, co obsahují a kde jsou. Pokud to neukáže, pak je to jen hra lidí napojených na bezpečnostní složky a nebo kohokoliv jiného, ale já se jí účastnit nemíním," reagoval pro Právo Bártek.

Připustil nicméně, že se na schůzce monitorované BIS byl. "Všiml jsem si nějakého muže, který mě sledoval. Podařilo se mi ho zastavit a donutit jej, aby se legitimoval. Tuto záležitost jsem následně řešil i se svými nadřízenými. O obsazení schůzky stejně jako o jejím obsahu nemohu hovořit, protože podstatou mé práce novináře je zachovat maximální diskrétnost ve vztahu k lidem, s nimiž se setkávám," dodal Bártek.

Stále tak není jasné, kdo materiály z ekonomického odboru BIS před několika lety vynesl a jaký k tomu měl motiv. Je přitom možné, že existuje více kopií.

Materiály měly podle serveru Aktuálně.cz uniknout z ekonomického odboru BIS. Měly v nich být např. informace, které služba shromažďovala k podnikateli Radovanovi Krejčířovi.

Mělo jít mimo jiné i o záznam schůzky bývalého šéfa ekonomického odboru BIS Martina Uhra s tímto podnikatelem z roku 2002, na které mu Uher nabízel spolupráci. O setkání informovala Česká televize loni v lednu.

Jak dlouho BIS Bártka v souvislosti s pátráním po ztracených dokumentech sledovala, není jasné.

Premiéra informovali na začátku roku

Podle zdroje Práva z prostředí tajných služeb ale už počátkem letošního roku šéf BIS Jiří Lang informoval premiéra Topolánka, že služba má v této souvislosti nové poznatky. "Ředitel tehdy předsedovi vlády řekl o tom, že podobný problém existuje a že BIS únik vyšetřuje. Byl dokonce připraven kvůli tomu rezignovat," řekl Právu zdroj.

Mluvčí BIS Jan Šubrt se k tomu odmítl vyjádřit a obdobně reagoval na středeční tiskové konferenci i premiér Topolánek. Ten také zároveň zpochybnil, že k nějakému úniku citlivých informací vůbec došlo. "Počkám si každopádně až na zasedání parlamentní komise pro kontrolu BIS," poznamenal předseda vlády.

Jednání sněmovní komise by mělo podle jejího předsedy Jeronýma Tejce (ČSSD) proběhnout příští středu. "Pan Lang ovšem na tomto jednání nebude, za jeho účasti bychom chtěli jednat ve čtvrtek přímo v budově BIS. Je totiž možné, že budeme muset nahlédnout do některých utajovaných dokumentů," uvedl Tejc.

Lang by podle něj měl poslancům odpovědět především na to, jestli vůbec k nějakému úniku došlo a pokud ano, tak co bylo obsahem ztracených dokumentů, kdy se o tom služba dozvěděla a jaká přijala v této souvislosti opatření. "Budeme chtít samozřejmě slyšet, jestli o tom informovala vládu a jestli existuje v tomto směru nějaké reálné riziko. Vzhledem k tomu, že jde o závažnou věc, tak doufám, že už budeme moct ve čtvrtek sdělit veřejnosti první předběžné závěry," dodal Tejc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám