Hlavní obsah

Eutanazii by mohly hradit zdravotní pojišťovny

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Eutanazii, tedy dobrovolný odchod ze života nevyléčitelně nemocného člověka na jeho vlastní přání a za asistence lékaře, by v budoucnu, pokud takový zákon bude v České republice přijat, mohly platit zdravotní pojišťovny.

Článek

"Je to možné, ale předčasné. Zatím jsme k eutanazii zahájili teprve diskusi a ta potrvá nejméně rok až rok a půl," řekl Právu v pondělí poslanec a lékař Boris Šťastný (ODS), který je místopředsedou zdravotního a sociálního výboru parlamentu a rozpoutává celospolečenskou diskusi o možnosti eutanazie.

V pondělí se na prvním diskusním fóru dvanáct lékařských kapacit neshodlo, zda eutanazii ano nebo ne.

"Nepatřím k jejím zastáncům. Byl jsem vychován k úctě k lidskému životu a jako lékař mám zachraňovat život, nikoli ho ukončovat," soudí profesor Pavel Klener, přednosta 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Známý chirurg, profesor Pavel Pafko, který kdysi úspěšně operoval prezidenta Václava Havla, soudí, že eutanazie je "rozhodnutí přísně individuální". Domnívá se, že "společnost k tomu dospěje".

Umírat důstojně

Lékaři se ale shodli na jednom: odchod člověka ze života by měl být důstojný a bez bolesti. Bohužel, dnes 80 až 90 procent lidí umírá v nemocnici, a jak řekl docent Petr Hach "tiše, osamoceni a často i hlady". Jen pětina nemocných má odpovídající léčbu bolesti a přitom už lékařská věda umí nevyléčitelně nemocnému člověku dát takové utišující preparáty, že odejde ze života bezbolestně.

Právě takováto léčba by měla být prvořadá, a pak by k eutanazii nemuselo docházet, nebo by se týkala jen malé části pacientů. Alternativou k eutanazii je také domácí léčba a umírání v hospicích, kterých je však velmi málo. Zároveň ale lékaři poukázali na možnost zneužití celého postupu. Šťastný naznačil i jak by eutanazie mohla probíhat. "Pacient by sám za asistence lékaře stiskl tlačítko s preparátem, a tím by se dovedl ke svému konci."

Eutanazii by měl upravit zvláštní zákon, na němž Šťastný pracuje. Do parlamentu by se mohl dostat zhruba za dva roky.

Eutanazie je zatím povolena jen v Nizozemsku a v Belgii, tolerují ji v Oregonu, Kolumbii a ve Švýcarsku. V Česku má své zastánce i odpůrce, a není tedy vůbec jasné, zda by parlament přijal diskusi o takovémto zákoně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám