Hlavní obsah

Topolánek: v Čunkově kauze musí tento týden přijít zlom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek v pondělí přiznal, že pro vládu je nepříjemný případ vicepremiéra Jiřího Čunka, jenž čelí obvinění z přijetí úplatku. V rozhovoru pro Rádio Impuls sice lidoveckého šéfa k odchodu z vlády nevyzval, řekl ale, že tento týden musí dojít ve vývoji jeho kauzy k nějakému zlomu.

Článek

"Řekl bych, že jsme na nějakém bodu zvratu. Pokud by měla aféra poškozovat renomé Jiřího Čunka natolik, že by nemohl řádně vykonávat svou funkci místopředsedy nebo ministra pro místní rozvoj, tak by to bylo špatné. Já ho k ničemu nevyzývám, protože ta kauza je lidsky složitá," řekl Topolánek, který zároveň připustil, že Čunek udělal řadu chyb při vysvětlování svého případu. Premiér to přičetl mediální nezkušenosti předsedy KDU-ČSL.

Topolánek nevěří v rychlé vyšetření aféry

V pořadu Impulsy Václava Moravce Topolánek také zapochyboval, že by se podařilo aféru urychleně vyšetřit. "Kdyby tady platilo, že se to vyšetří rychle a všichni automaticky brali, že ten člověk se očistil a mohl se vrátit, tak bych byl klidný a řekl bych: 'milý Jiří odstupte, ono se to vyšetří a vy máte dveře otevřené'. Ono to tak ale neplatí, v tom životě je to jinak. Proto nikdo z nás neříká žádné razantní výroky," uvedl Topolánek a dodal: "Pořád doufáme, že se to rychle vyšetří, což je nepravděpodobné a v tom smyslu se dostáváme všichni pod tlak."

O Čunkově pokračujícím trestním stíhání bude v úterý jednat celostátní výbor KDU-ČSL. Mezi lidovci se už začaly ozývat hlasy, aby vicepremiér z čela strany odstoupil. Čunek trvá na tom, že je nevinen, a odmítá rezignovat na své vládní i stranické funkce.  

Policie viní vicepremiéra z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty.

Pofidérní obvinění

Situaci navíc zamotalo také zatčení tří mužů, kteří jsou podezřelí, že se pokusili ovlivnit výpověď klíčové svědkyně, bývalé Čunkovy sekretářky Marcely Urbanové. Jedním z nich má být zlínský podnikatel Fratišek Vaškůj. Toho v kauze podvodů s LTO obhajuje advokátka Jana Rejžková, která do pondělka zastupovala i Čunka. Kvůli spojování Čunka s Vaškůjem právnička spolupráci s vicepremiérem ukončila. [celá zpráva]

Topolánek v souvislosti kauzou poznamenal, že obvinění založená na tvrzení jednoho svědka jsou velmi pofidérní.

Reklama

Výběr článků

Načítám