Hlavní obsah

Klaus chce být v čele státu dalších pět let

PRAHA

Prezident Václav Klaus ve středu oficiálně oznámil, že hodlá znovu kandidovat na úřad hlavy státu. Klaus, který byl zvolen v roce 2003, zatím nemá protikandidáta. Sdělil to prostřednictvím svého mluvčího Petra Hájka.

Článek

Od Klausova zvolení uplynuly ve středu přesně čtyři roky, prezidentský mandát je pětiletý.

"V okamžiku čtvrtého výročí svého zvolení jsem se po zralé úvaze rozhodl právě teď veřejně sdělit, že jsem připraven i pro druhé funkční období usilovat o funkci prezidenta republiky," sdělil prezident.

Uvedl, že v pátém roce svého mandátu hodlá "prosazovat ty hodnoty, kterým věřím a o jejichž správnosti jsem přesvědčen. Hodnoty lidské svobody, principy demokracie a zájmy naší země a jejích občanů.

Klaus ujistil, že se bude nadále snažit být "prezidentem všech občanů bez ohledu na jejich politické přesvědčení, prezidentem nadstranickým a respektujícím vůli voličů."

Klaus byl zvolen prezidentem 28. února 2003, a to až ve třetím kole potřetí opakované volby. Získal 142 hlasů z 281 poslanců a senátorů. Ke zvolení mu pomohla nejen podpora ODS, ale také rozpory v tehdejší vládní koalici a vnitřní boj v ČSSD.

Rozhodující byla podpora části KSČM. Klaus, na rozdíl od svého tehdejšího protikandidáta, vysokoškolského profesora filozofie Jana Sokola, který s komunisty odmítl jednat, požádal KSČM o podporu.

Do funkce byl inaugurován 7. března téhož roku.

Prezident je dlouhodobě u české veřejnosti nejdůvěryhodnějším politikem, potvrdil to i poslední průzkum. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám