Hlavní obsah

Zrušení výměny peněz ve směnárně bude možné do tří hodin, rozhodli poslanci

Aktualizováno

Sněmovna ve středu podpořila novelu o směnárenské činnosti, která má lidem umožnit, aby měli ve směnárně nárok do tří hodin požádat o vrácení peněz. Novela vznikla jako reakce na nepoctivé směnárny, které se zaměřují na cizince a nabízejí velmi nevýhodný kurz. Pro hlasovalo 157 poslanců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákazníci se budou moci podle novely do tří hodin od transakce vrátit a budou mít nárok na vrácení peněz. U výměny v automatu bude výměna možná do tří pracovních dnů. Původní dvouhodinovou lhůtu poslanci navýšili na tři hodiny.

Pokud bude mít směnárna zavřeno, bude mít zákazník podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) možnost odstoupit od transakce až do půl roku. Opatření se však kvůli možným spekulacím bude vztahovat jen na částky do 1000 eur.

Zároveň omezuje právo požadovat poplatek za provedení směnárenského obchodu. Bude moci být zohledněn pouze ve výši směnného kurzu.

Podobný návrh předložili již na jaře poslanci hnutí STAN, tehdy však byl hlasy poslanců ANO a SPD zamítnut. Vláda následně předložila vlastní novelu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám