Hlavní obsah

Zemřela herečka Naděžda Gajerová

– Praha

Ve věku 88 let v neděli zemřela bývalá členka činohry Národního divadla v Praze Naděžda Gajerová. Účinkovala v proslulých inscenacích, například Jejich den, Hamlet, Poprask na laguně, Zdravý nemocný, Naši furianti, Kočičí hra a Dům doni Bernardy. Úmrtí oznámila její rodina.

Foto: Karel Mevald, ČTK

Bývalá členka činohry Národního divadla v Praze Naděžda Gajerová (na snímku z roku 1972) zemřela 8. ledna ve věku 88 let. Účinkovala v proslulých inscenacích, například Jejich den, Hamlet, Poprask na laguně, Zdravý nemocný, Naši furianti či Kočičí hra.

Článek

Větší filmové role Naděžda Gajerová ztvárnila v Siréně (1947), dále ve filmech Vyšší princip (1960) a Ať žije republika (1965). Byla ženou filmového režiséra Václava Gajera. Z jejich manželství pochází tři děti, ve stopách rodičů se vydala nejmladší dcera, herečka Veronika Gajerová. Po rozvodu byla manželkou hudebního skladatele Miloše Vacka.

Naděžda Gajerová se narodila 11. března 1928 v Brně. Už od dětství hrála v tamním Státním divadle v představeních pro děti. Po válce přijala angažmá v Divadle bratří Mrštíků Brno, v roce 1947 studovala herectví na brněnské konzervatoři. V následujících letech byla mimo divadlo, spolupracovala však s filmem.

Po pohostinském vystoupení v roce 1954 v Divadle S. K. Neumanna v Libni byla téhož roku přijata a působila tam pět sezon. V letech 1959 až 1987, kdy odešla do důchodu, byla sólistkou činohry Národního divadla. Byla činná i literárně, pod jménem Naďa Mauerová publikovala několik próz pro děti. Značnému zájmu čtenářů se ve své době těšila například pohádková kniha Děvčátko s koťaty (1979). V roce 1997 Naděžda Gajerová získala hereckou cenu Senior Prix.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám