Hlavní obsah

Zemřel Lou Reed

Washington
Aktualizováno

Ve věku 71 let zemřel americký rockový hudebník Lou Reed, který byl zakládajícím členem skupiny The Velvet Underground. V neděli o tom informoval americký časopis Rolling Stone. Příčina úmrtí zatím nebyla zveřejněna. V květnu Reed podstoupil transplantaci jater.

Lou Reed - Perfect Day

 
Článek

Už po květnové operaci Reedova manželka Laurie Andersonová připustila, že její muž byl na pokraji smrti. "Myslím, že se z toho úplně nezotaví, ale určitě se během několika měsíců vrátí ke svým činnostem," řekla tehdy. Reed v minulosti otevřeně hovořil o svých problémech s drogami a alkoholem.

Zpěvák, kytarista a skladatel se proslavil zejména jako vůdčí postava legendární americké skupiny The Velvet Underground, s níž působil do roku 1971. Kapela stála u zrodu americké rockové scény. Přestože její komerční úspěch byl ve své době nevalný, její význam spočíval v tom, že do formujícího se žánru dokázala začlenit intelektuální rozměr.

Úspěch v sólové kariéře pak Reed zaznamenal v roce 1972 skladbou Walk on the Wild Side a poté i slavným béčkem tohoto singlu, písní Perfect Day.

Tvorba Reeda a skupiny The Velvet Underground ovlivnila rockové skupiny na celém světě, v Česku například The Plastic People of the Universe.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Havel se Suzanne Vega a Lou Reedem.

Lou Reed byl přítel bývalého prezidenta Václava Havla několikrát vystupoval také v České republice. V roce 2009 zahrál na slavnostním večeru k 20. výročí sametové revoluce.

Foto: Archiv, Právo

Lou Reed momentálně vydává společné album se skupinou Metallica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám