Hlavní obsah

Ze způsobu podání ruky lze usuzovat na osobnost člověka

Už pouhé podání ruky může o člověku vypovědět mnohé. Pokud si potřásáme dlaní s přáteli, nemusíme tolik myslet na styl, jako když se poprvé setkáme s obchodním či pracovním partnerem. Pak je podle australského psychologa Allana Pease, který se zabývá neverbální komunikací, dobré na podání a stisk ruky myslet a dodržovat jistá pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Podání ruky především vypovídá o dominanci a submisivitě.

Článek

Podání ruky především vypovídá o dominanci a submisivitě. Na první schůzce není dobré vyjadřovat ani přílišnou podřízenost, ani nadřazenost.

„Ruku byste měli při prvním podání držet vertikálně a předat druhému stejně intenzivní stisk ruky, jaký vám poskytuje on, tím totiž vytváříte velmi pozitivní dojem,“ tvrdí Pease na stránkách deníku Sydney Morning Herald.

Zjevná dominance není výhodou

Čím silněji člověk rukou partnerovi třese, tím víc se bude snažit mít navrch při jednání, což však nemusí být vždy výhodou.

„Když ale podáte ruku ve vertikální poloze a vyvinete stejně intenzivní stisk jako partner, váš protějšek se uvolní, je kreativnější a také pozitivně naladěný, takže výsledek jednání je lepší,“ vysvětluje doktor Pease.

Chybou je kroucení i leklá ryba

Podle něj by se lidé měli vždy vyhnout podání ruky ve stylu „vládce“, kdy člověk druhému podanou ruku zkroutí silou tak, že má hřbet své ruky směrem nahoru a ještě ji odstrčí od těla k protějšku.

Lidé často navíc položí svou levou ruku na sevřené pravice, což má působit důvěryhodně a upřímně, ale většinou to vyvolá opačný dojem.Dalším ze způsobů podání ruky, jemuž je třeba se vyhnout, je „leklá ryba“. Vypovídá totiž o špatném sebevědomí a slabé osobnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám