Hlavní obsah

Zaměstnanci by chtěli dražší stravenky, většina má smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota stravenek, které čeští zaměstnanci dostávají od zaměstnavatele, přijde většině z nich nedostatečná. Průměrná hodnota je 78 korun a pro 90 procent dotázaných jde o nízkou částku. Nejčastěji by si přáli dostávat stravenky v hodnotě 100 korun. Plyne to z průzkumu společnosti Up ČR, která se specializuje na zaměstnanecké benefity.

Foto: Profimedia.cz

Průměrná výše stravenky je 78 korun (ilustrační foto).

Článek

Zatímco v průzkumu by preferovalo stokorunovou stravenku 43 procent respondentů, v praxi ji podle dat firmy Up ČR od zaměstnavatele dostává jen desetina zaměstnanců.

Stravenku v hodnotě 110 korun a více považuje za ideální dalších 35 procent zaměstnanců. Zde je nepoměr ještě vyšší, v reálu dostává takovou stravenku od zaměstnavatele 0,5 procenta zaměstnanců.

Jednou z příčin nepoměru může být paradoxně situace na trhu práce a s ní související vlna nových a méně tradičních zaměstnaneckých benefitů, kterými se zaměstnavatelé snaží zaujmout potenciální zaměstnance.

„Inovace u benefitů je rozhodně důležitá, ale firmy by novými či netradičními benefity měly svou péči o zaměstnance spíše vhodně doplňovat, než na nich stavět celý svůj servis,” uvedla ředitelka prodeje Up ČR Petra Gubíková.

Místo papíru přicházejí elektronické karty

Současná situace může podle Gubíkové svádět k tomu, že firmy upřednostňují benefity, které jsou více „sexy” a dobře vypadají. Neměly by ale zapomínat ani na rozvoj těch, které zaměstnanci v praxi nejvíce využívají.

„Češi se ve využívání stravenek výrazně odlišují i od okolních států. Zatímco v Německu, Rakousku nebo třeba v Polsku nejsou rozhodně tolik využívány, u nás jsou považovány za téměř nezbytný servis ze strany zaměstnavatele,” upozornila.

Pomalu přibývá firem, které reagují na rostoucí ceny obědů i potřeby zaměstnanců a reflektují i daňový aspekt. V těchto firmách se pak využívá třeba i daňově nejvýhodnější hodnota stravenky pro zaměstnance i zaměstnavatele, která je letos 118 Kč.

Nejčastějšími příklady jsou firmy ze stavebnictví a informačních a komunikačních činností. S těmito stravenkami se naopak takřka nesetkávají lidé ve firmách působících v administrativě, dopravě, ubytování a stravování či ve veřejné správě.

K postupnému zvyšování hodnoty stravenek v poslední době přispěl podle dat Up ČR přechod firem z papírových poukázek na eStravenky a elektronické karty. V případě eStravenky přispívají firmy zaměstnancům na stravování každý den řádově o desítky korun více, než je tomu u papírových stravenek. Zatímco průměrná nominální hodnota papírových stravenek je letos 77,50 Kč, u eStravenky je to 104,10 Kč, dodala Gubíková.

Do průzkumu se zapojilo 525 respondentů.

Anketa

V jaké hodnotě dostáváte stravenky?
do 40 korun
2,5 %
40-80 korun
23,3 %
80-100 korun
27 %
nad 100 korun
9,2 %
stravenky nedostávám
38 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4545 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám