Hlavní obsah

Záchranné operace lodi Aquarius končí, neziskovky neustály kritiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neziskové organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Mediterrannée ve čtvrtek oznámily, že zastavují pátrací a záchranné operace lodě Aquarius, která ve Středozemním moři pomáhala migrantům mířícím do Evropy. Informovala o tom agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loď Aquarius na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

"Odvolat loď Aquarius bylo mimořádně těžké rozhodnutí," uvedl provozní ředitel SOS Méditerranée Frédéric Penard. Rozhodnutí zdůvodnil "útoky ze strany některých evropských států" v uplynulých 18 měsících a nesmyslnými obviněními z vypouštění toxického odpadu a kriminálních aktivit, jimž čelí obě organizace.

Skupina podle Penarda už nicméně aktivně zkoumá možnosti nasazení nového plavidla.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Záchranná loď Aquarius na archivním snímku

30 tisíc zachráněných migrantů

Loď Aquarius ve Středozemním moři operovala od února 2016 a během zhruba 200 zásahů zachránila přibližně 29 500 migrantů. Poté, co nová italská vláda letos uzavřela přístavy lodím neziskových organizací, se Aquarius ocitl v centru diplomatických roztržek ohledně toho, kde migranty vylodit.

Nejprve plula loď pod vlajkou Gibraltaru, který jí tuto možnost letos v srpnu odňal. [celá zpráva] Pod panamskou vlajkou loď změnila jméno na Aquarius 2. Panamská registrace vypršela na konci října.

V listopadu pak získal Aquarius provizorní liberijskou registraci, ta mu však neumožňuje podílet se na pátracích a záchranných operacích ve Středomoří.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám