Hlavní obsah

Začal výlov rybníka Bezruč v Jistebníku. Potrvá až do neděle

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 9. listopadu v osm hodin začal výlov největšího rybníka Bezruč v Jistebníku. V dopoledních hodinách již bylo v okolí rybníka plno. Výlovu se zúčastnily děti ze školek, základních i středních škol a zástupy lidí, kteří se přišli podívat, ale také zakoupit čerstvě vylovené ryby.

Foto: Josef Zajíc

Jistebník 9.11.2018 Výlov rybníka Bezruč. " Něco se tam děje? Aha, výlov rybníka Bezruč."

Článek

Ráno bylo ponuré. Mlha zatáhla rybník, ale rybáři ze společnosti Chov ryb Jistebník s. r. o začali výlov již od osmi hodin. Silnice, která prochází mezi rybníkem Křivým a Bezručem, byla zaplněna stánky s různými pochutinami a dárkovými předměty. Rybáři nabízeli k prodeji všechny druhy vylovených ryb. Kapr se prodával za 89 korun za 1 kg. 

Společnost Chov ryb Jistebník je tradiční rybářská firma hospodařící na rybniční soustavě v Jistebníku a Polance nad Odrou od roku 1994 po transformaci Státního rybářství Ostrava s. p.

„Rybník Bezruč je největší. Má rozlohu 75 hektarů. V regionu máme 42 větších i menších rybníků, což činí rozlohu 360 hektarů. Chováme kapry, tolstolobiky, štiky, sumce, candáty. Máme vlastní líheň. Velkého sumce se nám ještě nepodařilo ulovit. Uvidíme v neděli,” řekl v rámci výlovu jednatel Antonín Madzia

Rybáři při výlovu využívají techniky, kdy večer před výlovem položí síť do nejhlubšího místa rybníka. V době výlovu zaplaší ryby do prostoru sítě a pak síť stahují. 

„Je předpoklad, že letos vylovíme tak zhruba 60 - 70 tun všech ryb. Je to méně než v předchozích letech. Naše ryby jsou ve velmi dobré kvalitě, vzhledem k příznivému podloží a velkému podílu písku v sedimentech rybníku,” dodal Antonín Madzia.

Výlovu se v průběhu dopoledne zúčastnilo spoustu dětí ze školek a základních škol.

„Přijeli jsme ze Studénky se žáky třetí třídy, abychom se dozvěděli něco o rybníku, který je součástí Chráněného území Poodří. Děti budou plnit úkoly. Doufám, že se od pana rybáře dozví spoustu zajímavostí, s kterými odjedou domů, vyplní pracovní list - a především si odnesou pěkné zážitky,” sdělila učitelka Mgr. Jarmila Malchárková ze ZŠ T. G. Masaryka ze Studénky.

Výlov rybníka Bezruč v Jistebníku bude trvat do neděle 11. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám