Hlavní obsah

Za Protektorátu, kdy Němci zabrali i Sněžku, byla u nás nejvyšší Lysá hora

• Aktualizováno
Novinky, Vratislav Konečný

Za Protektorátu, kdy Němci zabrali Sněžku, byla nejvyšší naší horou Lysá hora. Němci nám chtěli sebrat všechno, hlavně identitu, ale začalo to tím, že nám odejmuli nejprve část území podle hranic a vytvořili Župu Sudety. Při záboru jsme přišli i o Sněžku, německy Schneekoppe (1603 m n. m.).

Foto: Alan Drasler

Za Protektorátu byla Lysá hora v Moravskoslezských Beskydech naší nejvyšší horou.

Článek

Krkonoše, kam v současnosti proudí ročně miliony návštěvníků, byly německé, na říšské území se mohlo pouze na povolení nebo s pasem. Jméno Krkonoše pochází zřejmě od keltského kmene Corconti. Německé označení je Riesengebirge.

Jako nejvyšší hora v Protektorátu Čechy a Morava byla od roku 1939 zapsána Lysá hora (1323 m n. m.) v Moravskoslezských Beskydech. Všechny vyšší hory padly do německých rukou.

Na vrchol Sněžky vede z Pece pod Sněžkou kabinková lanovka, občerstvení najdete v kiosku u stanice. 

Hory obsadil wehrmacht

Němci obsadili hřebeny Krkonoš, pro wehrmacht byla ideálním objektem obří Luční bouda.

Ta shořela spolu s Rennerovkou při záhadném a neobjasněném požáru 2. října 1938, kdy odtud odcházela naše armáda. Němci to svalovali na Čechy, naši na Němce. Každopádně pojišťovna vyplatila majitelům, bratřím Boenischům, neuvěřitelnou sumu 1 560 000 říšských marek, zhruba 13 milionů korun.

Posedlí okultismem

Luční boudu využíval wehrmacht od znovuobnovení v roce 1940 až do konce války. Boudu, která dávno boudou nebyla, ale naopak luxusním zařízením, otevřeli za přítomnosti Konráda Henleina, čerstvě jmenovaného říšským komisařem, na Velikonoce 1940. Sloužila jako výcvikové středisko wehrmachtu a Hitlerjugend. Měly se zde školit letecké radistky. Také se tu měli připravovat příslušníci tajných misí, které měly zkoumat záhady v Tibetu, hledat tajemnou Šambalu, již nacisté úporně hledali. Měli najít mnichy oplývající nadpřirozenými schopnostmi.

Další výpravy směřovaly do Antarktidy, ty měl financovat Hermann Göring. Jednalo se o okultismus a spiritismus, tím byly nacistické špičky posedlé. Göring založil i zvlaštní nadaci k výzkumu Arktidy a Antarktidy. Možná to ani nebyly jednotky wehrmacht, ale zvláštní jednotky cvičené pro extrémní podmínky, vrcholky hor simulovaly polární krajiny. Vojáci cvičili na Zlatém návrší a na Jestřebích boudách, mluví se o speciálním psím plemeni, které vojáci chovali v tvrdých mrazivých podmínkách.

Armáda, turisté...

Po válce využívala Luční boudu ČSLA. Poté přešla na Československý svaz tělesné výchovy a sportu, pak na Klub českých turistů, nyní ji provozuje s úspěchem soukromá společnost AEZZ.

Královna Moravskoslezských Beskyd

Lysá hora je jedinečným výhledovým místem, uvidíte nejen Beskydy, ale i Jeseníky a Západní a Vysoké Tatry. Na vrcholu stojí meteorologická stanice, televizní vysílač, stanice Horská služby, několik horských chat a znovuobnovené vyhořelá Bezručova chata, otevřená v roce 2015. Původní postavili v roce 1934. Temeno hory je částečně porostlé klečí. 

Jsou tu pamětní desky turistům, kteří zahynuli za okupace. Lysá bývala každoročním cílem básníka Petra Bezruče. K uctění jeho památky pořádají turisté vždy v září tradiční akci Výplaz na Lysou. Ny Lysou se chodí i novoroční pochod. Vystoupat se dá od Ostravice nebo Malenovic, popřípadě od obce Krásná. 

Máme krásné hory, neničme si je, choďte po vyznačených chodnících. 

Reklama

Výběr článků

Načítám