Hlavní obsah

Z kuřáka nekuřák snadno a rychle

Novinky, Jan Janda

Snad každý člověk někdy okusil vůni a chuť tabákového kouře nebo alkoholu. Někdo tomu propadl, jiný na něj zanevřel a cigarety nebo pivo nemůže ani cítit.

Článek

Jak se odnaučit kouřit? Jak přestat holdovat alkoholu? I tady pomůže světová pavučina mnoha cennými radami.

Každá cigareta zabijí

Tímto nadpisem a fotografií nemocných plic kuřáka vás přivítá server www.nekurak.cz. Stránky informují čtenáře o škodlivosti kouření, což ovšem není žádná novinka. Proto server nabízí také informace pro odvykání kouření, aktuální články, texty o kouření ke stažení, poradny a diskusní fórum.

Právě diskusní fórum je nejdůležitější službou každému, kdo s tímto zlozvykem bojuje. Střetávají se zde názory kuřáků i nekuřáků a rozhodně doporučuji každému přečíst si celý archív této diskuse - je velmi poučný. Server obsahuje také Chat, kde lze živě klábosit nejen o kouření. Server také představuje známé osobnosti, které na následky kouření zemřely.

Dalším zajímavým českým serverem je www.nicorette.cz. Ten kromě diskusního fóra již nenabízí žádné interaktivní funkce, ale za to zde najdete velké množství užitečných textů. Hlavní nabídka obsahuje tyto odkazy: Novinky, Naše produkty, Kuřácká problematika, Jak pomáhat Nicorette, Jak přestat, Kde sehnat, Kde poradí a nakonec také výše jmenované Diskusní fórum.

Nejdůležitější jsou pochopitelně informace o stejnojmenném produktu, který se tedy jmenuje Nicorette. Z hlavní strany serveru jsem se dozvěděl, že se jedná o přípravek, který obsahuje pouze čistý nikotin bez škodlivých zplodin, které vznikají při spalování cigarety. Jedná se o tzv. náhradní léčbu, kdy se tělu dodává nikotin v čistém stavu, jehož dávky se postupně snižují, a tak se kuřák pozvolna zbavuje závislosti na kouření.

Bojovat s kuřáky právní cestou je pochopitelně také možné, ale přináší to mnohá úskalí. Nejjednodušší je to pochopitelně na pracovišti, na což také myslí Zákoník práce. Ten nechybí ani na síti sítí. Příslušnou část včetně právní ochrany nekuřáků před kuřáky najdete na adrese http://www.oachocen.cz/sw/zakonik/12156.htm.

I pivo může uškodit

Další zajímavou adresu jsem objevil na www.abstinent.cz. Už podle grafické úpravy je jasné, že její obsah vytváří stejná firma, která spravuje server o kouření. I tady naleznete všechny výše jmenované služby včetně diskusního fóra, kde jsem se dozvěděl velmi zajímavé věci. Kupříkladu jeden bývalý vedoucí pracovník našeho velkého pivovaru tvrdí, že většina řídících pracovníků českých pivovarů jsou abstinenti, nekuřáci, dodržují zásady zdravé výživy, pravidelně běhají, a někteří jsou dokonce vegetariáni. Takže si můžeme všichni připít na jejich zdraví!

Není pochyb o tom, že i pivo obsahuje jedovaté látky, které postupně ničí lidský organizmus. Zákeřnost alkoholu spočívá především v tom, že způsobuje nevratné změny hlavně na mozku, což si alkoholik většinou vůbec neuvědomuje.

Možná po přečtení celého obsahu těchto serverů změníte názor nejen na kouření, ale také na pití piva. Jestliže ovšem máte na cigarety a alkohol zcela jiný názor, můžete navštívit na síti sítí například on-line prodejnu cigaret na www.smoking.com, případně sledovat novinky ze světa piva na www.beers.cz, kde vám neunikne ani jedna bílá myš.

Reklama

Související témata:

Související články

Rizika si kuřáci nepřipouštějí

Vždy je zajímavé zjistit, co si lidé myslí o svém návyku, který je nad veškerou pochybnost nebezpečný a dokonce potenciálně smrtelný. Výzkum, který provedli...

Výběr článků

Načítám