Hlavní obsah

Z krádeže opiátů v nemocnici obvinili záchranáře

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik měsíců rozplétali plzeňští kriminalisté krádež opiátů z plzeňské fakultní nemocnice. Nyní podle informací Práva zahájili trestní stíhání jednoho dnes již bývalého zaměstnance.

Foto: Daniel Beran/Mafra, Profimedia.cz

Fakultní nemocnice Plzeň-Lochotín

Článek

Mluvčí plzeňské policie Hana Rubášová Právu potvrdila, že vyšetřovatelé obvinili 27letého muže z přečinů krádeže a přechovávání omamné a psychotropní látky. „Vyšetřování probíhá na svobodě,“ uvedla dále.

Blíže se ale k případu nechtěla vyjadřovat s ohledem na počáteční fázi vyšetřování. Doplnila pouze, že za oba přečiny hrozí pachateli v případě uznání viny až dvouletý trest vězení.

Mluvčí nemocnice Gabriela Levorová k případu uvedla, že omamné léky odcizil zaměstnanec, který pracoval jako zdravotnický záchranář. „Byl s ním okamžitě rozvázán pracovní poměr a v celé záležitosti jsme spolupracovali s policií,“ doplnila Levorová.

Šlo nejméně o pět desetimililitrových ampulí, které měl podezřelý schované ve svém batohu v šatně personálu.
Zdroj z nemocnice

Právo zjistilo, že obviněný muž měl v průběhu září odcizit léky z pracoviště kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Konkrétně se jednalo o silné anestetikum Calypsol, které obsahuje psychotropní látku ketamin.

„Šlo nejméně o pět desetimililitrových ampulí, které měl podezřelý schované ve svém batohu v šatně personálu,“ uvedl nemocniční zdroj, který zná detaily případu.

Podle něho jedna ampule obsahovala 500 mg ketaminu. Celkové množství této látky dosáhlo 2,5 g, přičemž hranice pro trestní stíhání za přechovávání psychotropní látky je 0,3 g.

Zloděj se policistům přiznal až pod tíhou dalších důkazů. Hájí se údajně tím, že léky aplikoval svému nemocnému psovi.

Ketamin je oblíbený u drogově závislých pro několikahodinový halucinogenní účinek. Při vyšší dávce vyvolává u člověka pocit, že se jako duch vznáší vesmírem.

Nebezpečný je tím, že startuje závislost. V medicíně je používán jako anestetikum a aplikovat jej může výhradně lékař.

Reklama

Výběr článků

Načítám