Hlavní obsah

VZP uhradí desetiletému chlapci léčbu v protonovém centru

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) uhradí léčbu desetiletého chlapce s mozkovým nádorem v pražském protonovém centru. Jako jedinou možnou ji doporučili specialisté z Fakultní nemocnice Motol, kde chlapec podstoupil v dubnu dvě operace a bude tam pokračovat v chemoterapii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jedná se teprve o druhého pacienta, jehož léčbu VZP v Praze schválila. Dalšího klienta léčí pražské centrum bez souhlasu VZP, chce za léčbu milión korun. VZP ji uhradí a bude požadovat půl miliónu zpět.

Na léčbu protonem posílá VZP klienty běžně do Mnichova, kde je podle ní levnější – domluven je paušál 502 000 korun, k tomu hradí VZP dalších zhruba 100 000 za ubytování, stravu a tlumočníka. VZP se podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého nyní rozhodla pro pražské pracoviště, protože cestování by mohlo chlapcův zdravotní stav zhoršit.

"Vzhledem k tomu, že desetiletý hoch prodělává na vysoce specializovaném a kvalitním pracovišti v Motole komplexní operativní i chemoterapeutickou léčbu, a také proto, že delší cestování by mohlo jeho stav zhoršit, rozhodla se VZP, že ho nebude převážet na zahraniční pracoviště a uhradí jeho ozařování v Protonovém centru v Praze," uvedl Tichý.

Doplnil, že ředitel VZP Zdeněk Kabátek požádal dopisem koncem minulého týdne pražské protonové centrum, které je již s chlapcovým zdravotním stavem seznámeno, aby sdělilo, zda malého pacienta k léčbě přijme. Požádal centrum rovněž o cenovou kalkulaci. VZP s centrem smlouvu nemá a nemá ji s ním ani žádná další česká zdravotní pojišťovna.

Vzájemná trestní oznámení

Soukromé protonové centrum, vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy korun, chce na základě smlouvy o smlouvě budoucí, již podepsal v roce 2006 nucený správce, získat kontrakt s VZP za miliardu korun ročně na 15 let. VZP dokument zpochybňuje. VZP a centrum na sebe podaly trestní oznámení. Správní rada pověřila ředitele VZP, aby zájmy pojišťovny hájil i soudně.

Podle Tichého ale jdou v případě malého pacienta stranou veškeré právní spory mezi pražským protonovým centrem a VZP, stejně tak jako skutečnost, že je dražší než některá protonová centra v cizině. "Pro VZP je jednoznačnou prioritou zdraví a život klienta. Protože ze zdravotních důvodů se protonová terapie v Praze jeví jako jediná možná, VZP ji chlapci uhradí," dodal.

Mluvčí zdůraznil, že úhrada léčby tohoto pacienta nic nemění na rozhodnutí VZP, že své klienty, kteří protonovou léčbu nezbytně potřebují a jejich zdravotní stav to umožní, bude nadále posílat do "zkušenějšího a ekonomicky výhodnějšího" Protonového centra v Mnichově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám