Hlavní obsah

Vypuštěná Plumlovská přehrada vydala svědectví o pravěku

Právo, Jiří Růžička

Nálezy dokazující pravěké osídlení počínající v mladší době kamenné v době kultury s lineární keramikou přibližně 5000 let před naším letopočtem objevili archeologové pod dnem vypuštěné Plumlovské přehrady na Prostějovsku.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Archeologové objevili pode dnem vypuštěné Plumlovské přehrady na Prostějovsku osídlení z doby 5000 let před naším letopočtem. Na snímku archeolog Miroslav Šmíd ukazuje zlomky keramiky.

Článek

Plumlovská přehrada se začala vypouštět v září 2009, zcela vypuštěná je od května 2010 a bagry nyní ze dna odtěžují osmdesát let staré usazeniny. Podle generálního ředitele Povodí Moravy Radima Světlíka jde o největší akci na přehradách v ČR. „Podnětem pro zahájení archeologického výzkumu bylo po vypuštění vody odhalení základů bývalého Zlechovského mlýna, a informace o nálezech pozůstatků keltského osídlení z 2. století př. n. l., pořízených v 50. letech. V blízkosti se také nachází hradisko Čubernice z pozdní doby kamenné 3500 let př. n. l. Lze tady tak v okolí přehrady vystopovat historii od paleolitu do současnosti,“ vysvětlil vedoucí prostějovského pracoviště Ústavu archeologické památkové péče Brno Miroslav Šmíd.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Na tomto místě stála ve starší době železné 800 let př. n. l. chata. V odkryté vrstvě jsou patrné kruhové stopy po svislých trámech, které nesly konstrukci střechy. Foto PRÁVO - Jiří Růžička.

Nedotčené osídlení staré 5000 let

Základy odkrytého mlýna spadají do poloviny 19. století, nicméně zlomky keramiky a hliněných kachlů hovoří o osídlení již od 14. století. Průzkum keltského osídlení již novinky nepřinesl. Ale v lokalitě u Vrbiček našli archeologové nedotčené pravěké osídlení. To zde začalo fungovat 5000 let př. n. l. v době kultury s lineární keramikou a končilo ve starší době železné kulturou platěnickou 800 let př. n.l.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Plumlovská přehrada na Prostějovsku je nyní vypuštěná, zbavuje se nánosů bahna. Po vyčištění a opravě hráze má začít znovu sloužit k rekreaci a vodohospodářským účelům v létě 2013.

„Průzkum prokázal dva vrcholy osídlení, a to v době s moravskou malovanou keramikou v polovině pátého tisíciletí před Kristem, a ve starší době železné. Může se prokázat ještě i osídlení z jiných období pravěku,“ sdělil Šmíd. Upozornil, že osídlení je patrné jakoby v přírodním amfiteátru s orientací k severovýchodu, což je málo obvyklá poloha. „Přitom můžeme hovořit o hustém osídlení početné populace. Lze předpokládat, že další postup na východ přinese stopy ještě hustějšího osídlení. Dokazují to splavy mimo odhalené objekty s nálezy pazourků a keramiky,“ řekl Miroslav Šmíd.

Rekonstrukce prastaré podoby krajiny

Na tmavším pruhu zeminy ukázal, jak mezi dvěma částmi osídlení kdysi vedla říčka. „Můžeme tak udělat i rekonstrukci podoby krajiny, jak vypadala před tisícovkami let. V lokalitě máme ještě hodně práce, můžeme čekat i další překvapení,“ naznačil archeolog. Dno Plumlovské přehrady po odtěžení usazenin zatím vydalo například kamenné nástroje, sekery a sekeromlaty, zlomky keramiky, textilní keramiky, závaží z tkalcovských stavů, přesleny a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám