Hlavní obsah

Výpisy z katastru pořídíte nejlaciněji přímo na úřadě

Právo, Vladimír Čechlovský

Kdo nyní potřebuje ověřený výpis z katastru nemovitostí, nemusí už jako dříve chodit jen na katastrální úřad. Výpis lze získat i jinde. Umožňuje to informační systém veřejné správy.

Foto: Radek Plavecký , Právo

Výpisy z katastru pořídíte například na poštách, obecních úřadech nebo u notáře

Článek

Výpisy se nyní rovněž vydávají na poštách, obecních úřadech, úřadech městských částí, na matričních úřadech, krajských úřadech, u notářů, na pracovištích Hospodářské komory a na zastupitelských úřadech.

Vydání výpisu však všude nestojí stejně, a tak je možné vybírat i podle ceny. Na některých místech je stanoven poplatek bez ohledu na počet stran výpisu, jinde se platí podle počtu stránek.

Pokud vezmeme běžný výpis, který je zpravidla dvoustránkový, nejlaciněji vyjde jeho pořízení na katastrálních úřadech – 100 korun. Například od Hospodářské komory stojí 120, na poště 140 nebo 210 Kč a na obecním úřadě 150 korun.

Kde a za kolik dostanete dvoustránkový výpis
Katastrální úřady100 Kč
Hospodářská komora ČR120 Kč
Česká pošta140 či 210 Kč*
Obecní úřady, úřady městských částí, matriční úřady, krajské úřady, zastupitelské úřady150 Kč
Notáři150 či 178,50 Kč**

*nižší cena na tzv. kontaktních místech, na ostatních pobočkách, které výpisy nevydávají okamžitě, ale zasílají je, se účtuje příplatek 70 Kč za balné a expedici,

*nižší cena na tzv. kontaktních místech, na ostatních pobočkách, které výpisy nevydávají okamžitě, ale zasílají je, se účtuje příplatek 70 Kč za balné a expedici, ** vyšší cena u notářů, kteří jsou plátci DPH.

„Katastrální úřady vydávají v současné době asi 57 procent výpisů, pošta, obecní a krajské úřady a úřady městských částí asi 26 procent výpisů a notáři zhruba 17 procent výpisů,“ řekla Jarmila Daňková z Českého úřadu zeměměřického a katastrálního.

Protože výjimečně může mít výpis i běžných nemovitostí více stran, uvádíme detailní ceník. Katastrální úřady – 100 Kč za výpis. Česká pošta – na tzv. kontaktních místech, kde je možné získat výpis okamžitě, 100 Kč první stránka, druhá a každá další stránka 40 Kč. Pošty, které výpis zasílají, účtují navíc 70 Kč za balné a expedici.

Obecní úřady, úřady městských částí, matriční úřady, krajské úřady a zastupitelské úřady – 100 Kč první stránka, 50 Kč druhá a každá další. Notáři – 178,50 Kč celkem u notářů, kteří jsou plátci DPH, 150 Kč u ostatních.

Hospodářská komora ČR – 70 Kč první stránka, 50 Kč druhá a každá další stránka.

Vklady do katastru i nadále za 500 Kč

Za návrh na vklad do katastru nemovitostí se i nadále bude platit 500 korun. Vláda, která chtěla zdražit zápisy práv, ve Sněmovně totiž včera neuspěla. V závěrečném čtení jí chyběly dva hlasy poslanců. Proti byli sociální demokraté a rovněž lidovec Ludvík Hovorka. Komunisté se zdrželi.

Vládní návrh počítal s tím, že poplatek zůstane na 500 korunách, ale platit se mělo za každou zapisovanou nemovitost. Například za rodinný domek se zahrádkou by se platilo 1500 korun – 500 za dům, 500 za zastavěný pozemek a 500 Kč za zahradu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám