Hlavní obsah

Výkupní ceny solární energie od nového roku klesnou

Výkupní ceny energie vyrobené ve fotovoltaických elektrárnách od 1. ledna klesnou. Energetický regulační úřad snížil sazbu za megawathodinu z menších elektráren uvedených do provozu v příštím roce o téměř pět procent na 12 250 Kč.

Článek

U zařízení s výkonem nad 30 kW sazba za vykoupenou megawathodinu energie klesne z nynějších 12 790 na 12 150 Kč.

Vláda minulý týden schválila novelu zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, která se zejména týká snížení podpory výroby elektřiny ze slunečních zdrojů. Novela zákona umožní ERÚ od roku 2011 snížit výkupní ceny z fotovoltaiky o více než pět procent. Nyní může úřad meziročně snížit výkupní cenu maximálně o pět procent.

Úřad již dříve uvedl, že v současnosti spatřuje problém v nadměrné podpoře energie vyráběné ze slunce proti ostatním "zeleným" zdrojům. Výše výkupní ceny elektřiny z fotovoltaických elektráren je nyní téměř 13 korun za kilowatthodinu, zatímco tržní cena elektřiny se pohybuje kolem dvou korun.

Výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky jsou navíc garantované na 15 let, přičemž díky současným technologiím je v některých případech návratnost investice pouhých pět let. Technologický vývoj snížil cenu fotovoltaických panelů o více než 40 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám